Hrad Stary Stranov / Old Stranov Castle
33U E 490987 N 5579876
CS: Zricenina hradu ze 13. stoleti. Hezky rozhled EN: A castle ruin built in 13. century. Good viewpoint.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Nad Zámostím, na skalním ostrohu pri levém brehu Jizery, se nachází nevelká zrícenina gotického hradu, založeného ve 13. století. Prvá zmínka o hradu pochází již z roku 1297, kdy zde „vládl“ Mikuláš, recený z Hrádku. Hrad byl v té dobe pravdepodobne jen drevený a vznikl - nedlouho predtím - jako jeden z mnoha operných bodu, chránících stezku vedoucí na Mladou Boleslav a Ceskou Lípu. Býval vždy sídlem drobné šlechty, mezi níž koncem 14. a v 15. století registrujeme také Myšky z Hrádku, kterí mu dali jedno z jeho jmen a kterí ho drželi až do roku 1469. Myškové se zasloužili v I. polovine 15. století o prestavbu a rozšírení hradu i o zdokonalení jeho opevnení. Poté se zde opet strídali ruzní majitelé, až na konci 15. století byl Hrádek, nazývaný s doplnkem nad Zámostím nebo nad Jizerou, Stránovskými ze Sovojevic pripojen k sousednímu Stránovu, Zde vznikl rodový zámek a Hrádek tak prestal být obýván a záhy zpustl. Jako pustý je uváden od roku 1545.

Prístup k hradu jednodílné dispozice byl veden od jihu a pred príkopem byl chránen zemní baštou vejcitého pudorysu. Vlastní hradní areál byl na strane k Jizere dostatecne chránen prírodou, což platí i o severní strane, kde ochranu zajištovala strmá rokle. Zbylé dve strany zabezpecil mohutný príkop. Vnitrní cást hradu je dnes zastavena dvema parazitními domky místních chalupáru. Ty byly pristaveny do vnitrního prostoru rozsáhlé, nejméne patrové palácové budovy vyplnující podstatnou cást plochy hradu.

Z vlastního hradu se zachovaly pouze zríceniny palácových a hradebních zdí a zbytky príkopu. Stavební materiál byl z vetší cásti použit na stavbu obytných budov, z nichž nekteré dosud stojí jak ve vlastním hradním areálu, tak i v bývalých príkopech. Ve zdech bývalého hradního paláce jsou dodnes patrny otvory pro trámy v podlahách a stopy po nekolika oknech.Toto malé šlechtické sídlo patrilo s nejvyšší pravdepodobností mezi tzv. bezvežové hrady.

Prístup do vnitrních prostor hradu není možný, ale celý hradní komplex lze bez problému obejít. U hradu mužeme navštívit i malý Starý židovský hrbitov. V nejbližším okolí si však na své prijdou zejména milovníci hradních zrícenin. Nacházejí se zde zríceniny Zvíretnice, Michalovice a Dražice. Na dohled od Hrádku stojí také Zámek Nový Stránov.

Accessibility: Partial access

Condition: Partly ruined