Drenthe/Overijssel - Grenspaal 45
32U E 309314 N 5850805
Gietijzeren grenspaal #45 op de provinciegrens tussen Drenthe en Overijssel aan de Meppelerweg nabij Steenwijk.
Location: Drenthe, Netherlands

Op 13 maart 1822 werd door de Directeur der Belastingen een decreet uitgevaardigd, waarbij de landmeters van het Kadaster de gemeente- en provinciegrenzen moesten vastleggen in overleg met de schouten van de verschillende gemeenten. De hoekpunten van de grenzen werden daarbij ingemeten en vastgelegd met houten of natuurstenen palen. Op 15 januari 1891 besloten de provincies Overijssel en Drenthe dat ook tussen de hoekpunten de grens gemarkeerd moest worden. Dit gebeurde nog datzelfde jaar met gietijzeren palen volgens een brief van 16 november 1891, waarbij een kaart zit met de geplaatste palen. De palen werden geleverd door de ijzergieterij "De Prins van Oranje" uit 's-Gravenhage. Alle palen kregen een nummer, ook de reeds aanwezige op de hoeken. De nummers staan wel op diverse kaarten, maar niet op de palen zelf. De gietijzeren palen waren voorzien van wapenschilden van de provincies. Ze werden geverfd met wit-zwarte banden, waarna de wapens gekleurd werden.

Grenspaal #45 werd 7,00 m noordoostelijk van de natuurstenen "Paal op het Scheidenbergje" (#46) geplaatst. De palen werden niet onderhouden en het belang ervan voor de grensbepaling werd steeds minder. Zo kon het gebeuren dat in 1973 bij een reconstructie van het kruispunt Havelterberg de grenspaal werd verwijderd. Waarschijnlijk is deze destijds als oud ijzer afgevoerd. Bij de voorbereiding van de aanleg van de autosnelweg A32 in 1994 kwamen de historische grenspalen weer in beeld. Het ontwerp bood ruimte voor herplaatsing. De gietijzeren paal 44 moest bij de aanleg van de autosnelweg wijken. Deze is geverfd in de oorspronkelijke kleurstelling en in 1997 geplaatst op de plek van paal 45. Ook de natuurstenen grenspaal werd toen op zijn oorspronkelijke plek teruggeplaatst.