11 - Hellum - NL - Netwerk Fietsknooppunten Groningen
Fietsknooppunt "Hellum"aan de T-splitsing Veenweg - Hoofdweg in Hellum.
Location: Groningen, Netherlands

Hellum is een klein dorp in de gemeente Slochteren. Het dorp, dat vroeger ook wel Helm genoemd werd, ligt tussen Schildwolde en Siddeburen. Het heeft ongeveer 600 inwoners.

Hellum ligt op een zandrug, die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Uit prehistorische vondsten kan worden opgemaakt dat Hellum al 4000 jaar voor onze jaartelling bewoond moet zijn geweest. Het dorp heeft een oude, grotendeels romaanse kerk die rond 1100 gebouwd werd en vele malen vernieuwd werd. Het is de oudste kerk van de gemeente Slochteren en heeft de twee oudste rouwborden van de provincie Groningen.

Op zondag 23 december 1962 vond het drama van Hellum plaats, waarbij vier mensen om het leven kwamen. Het ging om twee volwassen mannen en twee kinderen van 11 en 12 jaar. De jongens verdronken bij het schaatsen op het Schildmeer; de mannen kwamen om het leven toen zij het meer opgingen om de jongens te zoeken.

Bron en meer info: (visit link)
Node Number: 11