Cerkev Sv. Bolfenk - Hrastje, Maribor / Slovenia
Church of St. Bolfenk on Pohorje the church from the late 15th century.
Location: Slovenia

SL:
Cerkev sv. Bolfenka na Pohorju je cerkev iz konca 15. stoletja. Zavetnik sveti Bolfenk je dal ime tudi kraju, na katerem se nahaja, saj se imenuje Bolfenk.

Cerkev je bila sprva poznogotska s križnorebrasto obokanim prezbiterijem in ravno stropno ladjo, a je propadla ob koncu 18. stoletja in se hitro spremenila v razvalino. Ta služi že od konca 19. stoletja kot planinska postojanka. Na Ciglencah nad Bolfenkom stoji na vrhu gorskega hrbta v višini 1146 metrov razgledni stolp, eden prvih svoje vrste pri nas, ki nam nudi sijajen razgled preko Kobanskega in Slovenskih goric do Golice in Prekmurja. Bolfenk je bil v 18. stoletju znana božja pot. Približno na polovici poti med Bolfenkom in Arehom stoji pod glavnim pohorskim slemenom Mariborska koca, poleg Ruške najstarejša na Pohorju. Enako kot razgledni stolp nad Bolfenkom jo je postavilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo. Ko je leta 1921 prešla v roke slovenskega planinskega društva, je bila obnovljena in povecana.

EN:
Church of St. Bolfenk on Pohorje the church from the late 15th century. Patron saint Bolfenk gave the name of the place in which it is located, as it is called Bolfenk.

The church was originally a late Gothic cross-ribbed vaulted presbytery and flat ceiling ship, but collapsed at the end of the 18th century and quickly turned into ruins. This has been used since the late 19th century as a mountain hut. On Ciglence over Bolfenk stands at the top of the mountain back in the amount of 1,146 meters lookout tower, one of the first of its kind with us, which gives us a great view over the Kobansko and Slovenian hills to Golice and Prekmurje. Bolfenk was in the 18th century known pilgrimage. Approximately halfway between Bolfenk and Arehom is located under the main ridge of the Pohorje Maribor house, next to the Russian oldest Pohorje. Same as the lookout tower above Bolfenk to put German-Austrian Alpine Association. When 1921 passed into the hands of Slovenian Mountaineering Society, it has been renovated and enlarged.
Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1480

Age of Church building determined by?: Other reliable source