24741/001 - Carel Coenraadpolder
ANWB Paddenstoel aan de Zeedijk bij het Ambonezenbosje in de Carel Coenraadpolder.
Location: Groningen, Netherlands

De Carel Coenraadpolder (meestal kortweg: CC-polder) in de provincie Groningen is de meest noordoostelijk gelegen polder van Nederland. De polder heeft een oppervlakte van ongeveer 1500 hectare.

Halverwege de polder ligt het bosje Dollart Süd (in de volksmond: Ambonezenbosje). Hier stonden van 1940 tot 1942 barakken voor de slikwerkers. Tussen 1942 en 1945 stond er de Duitse Batterie Dollart Süd (4 kanonnen, een van de 16 batterijen voor de luchtverdediging van Emden, verwoest in de nacht van 24 op 25 april bij de bevrijding van Delfzijl).

Tussen 1945 en 1950 was een interneringskamp voor NSB-ers gevestigd onder leiding van de beruchte oud-politieman J.A. Verdam, die in 1950 tot 10 maanden cel werd veroordeeld wegens mishandeling van gevangenen (brandende sigaretten in de wang steken) en onmenselijke opsluitingsmethoden (handen in een houtblok klemmen). Om die reden werd het kamp gesloten. Volgens NSB'er Van der Vaart Smit zouden drie mannen door mishandelingen gestorven zijn in het kamp, maar de betrouwbaarheid van zijn verklaring is niet duidelijk.

Tussen 1945 en 1948 stond er ook een barak voor de slikwerkers.

Tussen 1953 en 1961 werd het kamp gebruikt voor de tijdelijke opvang van ongeveer 300 Ambonezen. Na hun vertrek naar de Molukse wijken van Appingedam en Foxhol werd in 1962 het kamp afgebroken en het bosje aangelegd door het Landbouwbedrijf Oost Groningen, dat het in 1992 verkocht aan de eigenaar van de boerderij Carel Coenraadpolder 2.

Tussen 1993 en 1995 werd het vroegere munitiedepot omgebouwd tot vakantiewoning. In 2006 werd een gedenkteken voor de Ambonezen geplaatst bij het bosje, dat alleen toegankelijk is na overleg met de eigenaren.

Bron en meer info: (visit link)

Drieborg 6,8 km