Hrad Ostry / Ostry Castle
33U E 425677 N 5598253
CS: Zaniklý hrad na výrazném návrší u Milešova. Skvelá vyhlídka na Ceské stredohorí. EN: A completely ruined castle. An excellent viewpoint of the Czech Central Mountains.
Location: Ústecký kraj, Czechia

Typická zrícenina hradu v Ceském stredohorí, zaujímající vrchol sopecného kuželu (552,6 m). Nachází se 1 km jihovýchodne od Milešova.

Hrad Ostrý náleží spíše k tem mladším hradum na ceském území, vybudován byl totiž až na sklonku husitských válek. Predpokládá se, že byl založen až nekdy po roce 1432, kdy došlo k rozdelení spolecného majetku dvou bratru z rodu Kaplíru ze Sulevic. Zatímco prvnímu z nich, Gerunkovi, zustal Milešov, pripadl Václavu Kaplíri ze Sulevic pozemkový majtetek, na nemž si zbudoval hrad Ostrý. Jméno hradu Ostrý, nemecky nazývaného také Schrafenstein (= Ostrý kámen), se v souvislosti s Václavem Kaplírem objevuje v písemných pramenech poprvé roku 1436. Díky své poloze na vrcholu strmé hory byl hrad dobre chránen pred delostrelbou, která se práve v této dobe (za husitských válek) dockala velkého rozmachu. V neklidné dobe 30. - 40. let 15. století poskytoval hrad Ostrý svému zakladateli dostatek bezpecí. A nejen to, rodové vetvi svého zakladatele dal i nové jméno, Václav a jeho potomci se od té doby nazývali Osterskými ze Sulevic. V jejich vlastnictví setrval Ostrý až do prelomu 70. - 80. let 15. století, poté prešel do majetku jiné vetve Kaplíru, která ho držela až do roku 1505. Další majitelé se v držení hradu rychle strídali. Když v roce 1535 Albrecht z Valdštejna (jmenovec slavného vojevudce) prodával zdejší panství svému bratru Janovi, sídlícímu na tvrzi v Bílém Újezde, byl hrad Ostrý uváden jako soucást majetku. Avšak pri majetkové smene v roce 1565, kdy panství získal Jan Cernín z Chudenic, byl hrad již znacen jako "zámek pustey Vostrey". Stárnoucí stavba na strmém skalnatém kopci již nevyhovovala dobovým nárokum na pohodlné bydlení.

Nekdy pred rokem 1784 se jistému zedníkovi z nedaleké vsi zdálo, že na hrade nalezl peníze. S povolením od vrchnosti zbudoval prý na hrade drevený pivní šenk i s tanecním parketem a mimoto zde provádel i ruzné výkopy. Poklad údajne nenalezl, jen staré podkovy a "jiné haraburdí". Ani jeho pivnici štestí neprálo, nebot byla stržena divokou vichricí. Na hrad Ostrý nezapomnela ani lidová slovesnost. Ta praví, že se na zpustlém hrade usídlili bratri Paška a Pole, obávaní loupežníci zdejšího kraje. V okolních vsích o nich dodnes kolují živé príbehy i písne.

Hradu byl vystaven na skalnatém vrcholu, kolem kterého stoupala pozvolne prístupová cesta. Ta byla v západním svahu pod skalnatým hrebenem prehrazena první, dnes již nedochovanou branou, za kterou se nacházelo první predhradí. Tím stoupala cesta dále ke druhé, rovnež nedochované bráne. Ta se nacházela za místem, kde ješte dnes vystupují po pravé strane cesty viditelné pozustatky zdí. Jedná se patrne o torzo bašty, která chránila prostor pred druhou branou. Nad ní se do dnešních dob dochovalo valene zaklenuté sklepení. Tretí brána, jejíž pozustatky jsou dodnes dochovány, byla prístupná schodištem pouze pro peší. Ve svahu pod schodištem se nacházela ješte jedna bašta, zpevnující zde prubeh puvodní obvodové hradby.

Za tretí branou se nacházelo dvoudílné jádro hradu. Z jeho prední cásti se vstupovalo predpokládanou ctvrtou branou do zadní, nejvýše položené cásti hradu. Na jejím konci se nacházela polygonální bašta, prístupná kdysi z hradního jádra lávkou. Jejím úkolem bylo chránit predhradí a prístupovou cestu.

Accessibility: Full access

Condition: Completely ruined