Kostel svatého Jakuba Staršího - Horní Libchava, Czech Republic
CS: Barokní kostel sv.Jakuba Vetšího // EN: Baroque Church of St. James the Greater
Location: Liberecký kraj, Czechia

CS:

... ci nekdy Kostel svatého Jakuba Staršího je barokní kostel náležející pod Rímskokatolickou farnost v Horní Libchave. Byl v obci Horní Libchava na Ceskolipsku postaven roku 1736 v barokním stylu, vež je starší. Je chránen jako kulturní památka Ceské republiky.

Nový kostel byl postaven na pokyn velkoprevora maltézských rytíru Gundakaa Poppo z Ditrichštejna místo starého z 14. století v roce 1736 v barokním slohu. Patronát nad ním (i puvodním kostelem) mel Rád maltézských rytíru, kterí tehdy meli ve správe obec, zámek i zdejší farnost. Z puvodního kostela zustala zachována predevším hranolová vež. V letech 1810 až 1812 byl kostel prodloužen o prístavbu predsíne. V roce 1930 byla správa nad kostelem prevedena na diecézi v Litomericích. Po roce 1945 objekt postupne zchátral, v posledních letech zacala díky iniciative Obcanského sdružení Jakub jeho obnova. V roce 2010 byl znovu vysvecen. Od roku 1958 je kostel zapsán v celostátním seznamu kulturních památek pod císlem 35274/5-2971.

Zdroj: ( Visit link ) , ( Visit link )

EN:

... or sometimes the Church of St. James the Elder is a baroque church falling under Roman Catholic parish in Horní Libchava. He was in the village of Horní Libchava in the Ceska Lipa district built in 1736 in Baroque style, the tower is older. It is protected as a cultural monument of the Czech Republic.

The new church was built on the order of the grand priory of Knights of Malta (Gundakaa Poppo of Ditrichštejn) on site of old church from 14th century in 1736 in Baroque style. Patronage over it (even the original church) had the Knights of Malta , who at that time were managed by village, castle and the local parish. The original church was preserved mainly tower. In the years 1810-1812 the church was extended with an annex hall. In 1930 the management was transferred to the church of the Diocese of Litomerice. After 1945, the building gradually fell into disrepair in recent years began thanks to the initiative of the Civic Association Jakub its renewal. In 2010 he was re-consecrated. Since 1958, the church is registered in the national list of cultural monuments under number 35274 / 5-2971.

Source: ( Visit link )