Svaty Bartolomej - Vazany nad Litavou, Czech Republic
CS: Svatý Bartolomej // EN: Saint Bartholomew
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Svatý Bartolomej byl jedním z dvanácti Ježíšových apoštolu.
V seznamech dvanácti apoštolu bývá Bartolomej vždy jmenován pred Matoušem, pricemž jméno toho, který jej predchází, se mení a bývá jím bud Filip anebo Tomáš. Jméno Bartolomej je urcite rodové, protože jeho podoba výslovne odkazuje na jméno otce. Jde totiž o jméno s korenem pravdepodobne aramejským, bar Talmay (bar Tolomaj), což znamená syn Talmajuv. Jeho otec Tolomaj byl ze vznešeného rodu. Bartolomej tedy vyrustal v kultivovaném prostredí a získal zde vzdelání. Možné je i podle jména Talmai, které souvisí s hebrejským slovem telem, což znamená "brázda", ríci, že jeho otec byl orácem. Jméno Bartolomej bývá tradicne ztotožnováno se jménem Nathanael, což znamená „Buh dal". Toto ztotožnení obou postav je pravdepodobne motivováno skutecností, že Nathanael ve scéne o povolání, podle Janova evangelia, stojí vedle Filipa, to znamená na míste, které v seznamech apoštolu v ostatních evangeliích patrí práve Bartolomejovi. Církev rímskokatolická až ve 12. století uznala, že se jedná o jednu osobu.

EN:
Saint Bartholomew was one of the twelve apostles of Jesus.
In lists of the Twelve Apostles Bartholomew is always appointed before Matthew, whereas the name of the one that precedes it, is changing and it is either Philip or Thomas. The name Bartholomew is definitely the family because of his resemblance explicitly refers to the name of the father. It is about the name of the root probably Aramaic, Talmay bar (bar Tolomaj), which means son Talmajuv. His father Tolomaj was of noble birth. Bartholomew thus grew up in a cultured environment and education acquired here. It is also possible by Name Talmay related to the Hebrew word body, which means "wake", said that his father was a plowman. The name Bartholomew is traditionally identified with the name of Nathanael, which means "God has given." This identification of the two figures is probably motivated by the fact that Nathanael scene of the profession, according to the Gospel of John, standing next to Philip, that means on the ground that the lists of the Apostles in other Gospels belongs to Bartholomew. Roman Catholic Church until the 12th century, recognizing that it is one person.

Source/Zdroj: (visit link)
Associated Religion(s): Roman-catholic