Tvrz Žumberk - Žumberk, Czech Republic
CS: Tvrz Žumberk u Nových Hradu // EN: Žumberk fortress near Nové Hrady city
Location: Jihočeský kraj, Czechia

CS:
... je panské sídlo nacházející se ve vesnici Žumberk, cásti obce Žár v okrese Ceské Budejovice. Je chránena jako kulturní památka Ceské republiky, na seznam památek byla pod rejstríkovým císlem 11595/3-623 zapsána pred rokem 1988. Je prístupná verejnosti, sídlí zde pobocka Jihoceského muzea v Ceských Budejovicích.

Žumberk byl již ve 13. století centrem šlechtického statku, panské sídlo zde vzniklo nejpozdeji ve 14. století. V polovine 14. století drželi ves s poplužním dvorem páni z Hrádku, od poslední ctvrtiny 14. století byl jejím majitelem vladycký rod ze Žumberka, jehož nejstarší známý clen Pavlík je poprvé pripomínán v roce 1383. Na konci 15. století vystavel zrejme Ludvík ze Žumberka novou tvrz, nebot stávající sídlo již pravdepodobne nevyhovovalo jeho nárokum. Tato tvrz se v prestavené podobe dochovala do dnešních dnu. Páni ze Žumberka drželi ves do zacátku 16. století, po nich krátce následovali páni z Rajholce a predevším Pouzarové z Michnic. V roce 1600 zemrel Jindrich Pouzar, jeho dedicové Dlouhoveští z Dlouhé Vsi prodali v roce 1602 statek Petru Vokovi z Rožmberka. Po nem jej od roku 1610 drželi jeho úredníci Theobald a Jan Hockové z Zweibrucku, od rozdelení majetku roku 1612 pouze Theobald. Ten byl však souzen za padelání úredních dokladu, Žumberk tedy prešel na Švamberky, dedice Rožmberku, kterí jej pripojili k novohradskému panství, jež v roce 1620 získali Buquoyové.

Buquoyové žumberskou tvrz v 17. století príliš nevyužívali, v polovine 18. století již nevyhovovala jejich nárokum, takže byla využívána pro byty pro vrchnostenské zamestnance a v roce 1817 byla prodána ctyrem poddaným, kterí si ji rozdelili. Poplužní dvur severne od budovy tvrze byl rozdelen na osm samostatných poddanských hospodárství v 80. letech 18. století, nekolik dalších chalup poté vzniklo i v opevneném areálu mezi kostelem a budovou tvrze a pri hradbách, díky cemuž vznikl pozdeji šírený omyl o opevnené vsi. Tvrz postupne chátrala. Po roce 1945 zustala v majetku státu, v letech 1969–1974 byla kompletne zrekonstruována, od té doby zde sídlí muzeum venkovského lidu s expozicí malovaného lidového nábytku z jižních Cech, které je doplneno o historickou cást o dejinách Žumberka a okolí. Od roku 1997 bylo zrekonstruováno opevnení vcetne ctyr bašt (ve dvou z nich se nachází prístupné lapidárium), pátá dochovaná bašta je v soukromém vlastnictví a byla opravena po roce 1990. Tvrz je nyní v majetku Jihoceského kraje a spravuje ji Jihoceské muzeum v Ceských Budejovicích.

Zdroj: ( Visit link )

EN:
... stands in a village by the same name west of Nové Hrady above the Svinenský brook valley. The seat founded around 1250 was first mentioned in 1278 when Jindrich of Rožmberk gave the village to the Vyšší Brod monastery. Vilém of Žumberk had the family seat restored into a Gothic fortress at the end of the 15th century. It was given a Renaissance appearance at the end of the 16th century. A new ruler emerged at the start of the 17th century – Theobald Hock, secretary to Petr Vok of Rožmberk. He had the fortress, service courtyard, church and cemetery walled with six bastions. In 1618 the Žumberk estates became part of the Nové Hrady domain belonging to Petr of Švamberk. The next owner was a general of the Imperial army, Count Karel Bonaventura Buquoy. The service courtyard was divided in the 1780s into 8 separate parts utilised by serfs. In 1817 part of the walls with gate and a bastion near the village were all razed. The Žumberks and local inhabitants used a large part of the fortifications as building material over the 19th century. After saving the fortress and several parts of the fortifications, an exhibit on the history of Žumberk was opened in 1974 along with the so-called Monument to Rural People. Today an exhibit of Ceské Budejovice’s South Bohemian Museum is found in the newly restored fortress.

Source: ( Visit link )
Accessibility: Full access