Krížová cesta na Krížové hore - Jiretín pod Jedlovou, Czech Republic
33U E 469789 N 5635587
CS: Krížová cesta na Krížové hore - Jiretín pod Jedlovou // EN: A Cross mountain (Krížová hora) - Jiretín pod Jedlovou
Location: Ústecký kraj, Czechia

CS:
... pocátky poutního místa na Krížové hore jsou spojeny s povestmi o zázracném kríži, který zde údajne nechal v roce 1699 vztycit jiretínský farár Michael Gürtler. O založení poutního místa se ale zasloužil hlavne farár Gottfried Liessner, který zde v roce 1759 nechal postavit jedenáct zdených zastavení krížové cesty, drevenou kapli s 12. a 13. zastavením a rokokovou kapli Božího hrobu. Celý areál byl vysvecen 17. zárí 1764.

Krížová cesta zacíná na úpatí svahu monumentálním schodištem se šesti kamennými sloupy z roku 1847, nad nímž je po levé strane dodnes patrná nevelká prohluben bývalé studánky. Práve u ní mel podle povestí stát zázracný kríž, který byl pozdeji prenesen do drevené kaple na vrcholu.
Nad schodištem je znázornen výjev v Getsemanské zahrade s pískovcovými sochami klecícího Krista, andela s kalichem horkosti a spících apoštolu sv. Petra, sv. Jakuba a sv. Jana z roku 1764. O kousek výše je na levém okraji lesa socha "Ecce homo" z roku 1859, která je dílem rumburského sochare Jakoba Groha. Vzhuru po svahu kopce stoupá 11 zdených rokokových výklenkových kaplicek z roku 1759, s kamennými reliéfy jednotlivých zastavení krížové cesty, u nichž byly v roce 1842 upraveny kamenné stupne. Socha Ecce homo.

Kaple sv. Kríže na vrcholu. Na vrcholu stojí kaple sv. Kríže, která nahradila puvodní drevenou kapli z roku 1759, znicenou 4. prosince 1779 silnou vichricí. Stavba byla zahájena v roce 1783, ale po vydání císarského rozhodnutí o zrušení soukromých kaplí byla na nekolik let prerušena. Teprve když jiretínští meštané stavbu vykoupili a venovali obci, byla kaple dokoncena a v zárí roku 1796 vysvecena. Vež byla ke kapli pristavena až pozdeji. Její základní kámen byl položen roku 1881 a dokoncena byla v roce 1888. Zarízení kaple pochází prevážne z doby kolem roku 1800. Zobrazení Krista vymaloval Felix Jahn z Horního Podluží, kazatelna byla dílem jiretínského tkalce Leopolda Elstnera. Interiér obohatila také rokoková soška sv. Vavrince a obraz Stigmatizace sv. Františka z roku 1802. Z puvodní drevené kaple se sem dostal obraz Panny Marie Pomocné a starý drevený kríž, který byl nad hlavní oltár prenesen již 1. cervna 1791.
Roku 1892 byly v kapli instalovány nové varhany a o rok pozdeji byla na jižní strane kaple pristavena kazatelna. V roce 1903 byl interiér kaple renovován a do roku 1910 byl doplnen barevnými okny. Znovu byla kaple opravována v roce 1929, kdy byla poškozena úderem blesku.

Na západní strane kaple byla v roce 1764 vyhloubena studna, vedle níž stojí polokruhový gloriet z roku 1869 se sochou Neposkvrnené Panny Marie, zhotovenou roku 1860 Jakobem Grohem z Rumburka. Za Krížovou kaplí stojí nízká rokoková kaplicka Božího hrobu z roku 1759, jejíž štít nesl ješte v 19. století obraz sv. Heleny, nalézající Kristuv kríž. Obdélná, trojboce ukoncená kaplicka s polosloupy po obvodu záveru má nad vchodem volutový štít s rokokovou kartuší.
V 90. letech 20. století bylo celé poutní místo postupne zrenovováno. Tradicní Svatojiretínské pouti se zde konají vždy v nedeli nejbližší svátku Povýšení sv. Kríže, který pripadá na 14. zárí.

Zdroj: ( Visit link )

EN:
... in Jiretín pod Jedlovou you can find the Cross Mountain that is 563 meters high and is among the most significant features of the village. In the 18th century it became a place of pilgrimage due to the legend about a revelation of our savior to seven brothers. Thanks to this legend A Way of the Cross was built up to the mountain. The local vicar, Gottfried Liessner, was the one who got credit for building The Way of the Cross and the chapel. He was blessed on 17th September 1764. The Way of the Cross with 11 walled chapels all with relief scenes of the saints leads to the chapel. The 12th and the 13th stops are the chapel of the Cross and the 14th one is the chapel of God's Grave. In 1969 the whole area was proclaimed a cultural monument.

A legend tells about seven brothers who saw The Messiah on the Cross. He urged them to return. Only the youngest one returned even though his legs were not healthy. He had the wooden cross built on the edge of the mountain. He prayed there for a long time and he recovered. The place became well known and since that time lots of sick people came to the cross believing that they too might recover.

Source: ( Visit link )
Date: 18th century