Boží muka - Svojanov, Czech Republic
CS: Boží muka nad hradem Svojanov // EN: Wayside shrines near the Svojanov castle.
Location: Pardubický kraj, Czechia

CS:
... se nachází nad hradem Svojanovem, u cesty na kraji lesa. Od hradu vede k této památce znacená cesta. Jsou z lomové žuly, mají tvar hranolu s kaplickou o trech výklencích. Na vrcholu je železný kríž. Ve výklencích je další železný kríž, umelohmotná kvetina, pár kamenu a smrkové šišky. Oba kríže už jsou zrezivelé.

Výška: 3 m
Pudorys: 1 m x 1 m

Existuje nekolik názoru na to, proc zde byla boží muka postavena. Jedna z hypotéz ríká, že je postavena na míste, kde byli pohrbeni lidé, kterí zemreli na mor, a proto nemohli být pohrbeni na hrbitove.
Podle jiné ji nechal postavit hospodár Doležal na památku své rodiny ze statku Na Skale, která zde byla vyvraždena švédskými vojsky, když se chtela pred nimi schovat na hrade Svojanove. Zachránil se jen hospodár Doležal se svým desetiletým synem.
Dále se také ríká, že z tohoto místa bylo videt na boskovický hrad a v dobe, kdy byli páni z Boskovic majiteli hradu Svojanova, dávali odtud ohnem ruzná znamení.
Také mohla sloužit jako orientacní bod pro nocní pocestné a to tak, že se do výklenku umístovalo svetlo.

Zdroj: ( Visit link )

EN:
... located near the Svojanov castle , on the way to the edge of the forest. From the castle leads to this monument marked path. They are from a quarry stones - granite , are shaped prism with a chapel with three niches. On peak of the wayside shrines located iron cross. In the niches is another iron cross, a plastic flower, a few rocks and pine cones. Both iron cross are already rusted.

Height: 3 m
Floor plan: 1 m x 1 m