Výklenková kaplicka Panny Marie - Trísov, Czech Republic
33U E 452313 N 5414760
CS: Výklenková kaplicka Panny Marie - Trísov // EN: The outdoor altar with fresco of Our Lady of Sorrows
Location: Jihočeský kraj, Czechia

CS:
... v Trísove stojí u mohutné lípy na zacátku archeologického nalezište keltské oppidum Trísov. Kaplicka je zasvecena Panne Marii (obraz Panny Marta Sedmibolestné) a byla postavena vroce 1777 t.j. v dobe císarovny Marie Terezie. V dusledku rozrustání lípy byla dvakrát, naposledy v roce 1989, premístena a puvodního na soucasné místo a obnovena. Lípa srdcitá je 33m vysoká, v praní výšce ciní obvod kmene 7,45m a prumer kmene 2,37m (míry z roku 2005). Sepnutí lípy proti rozlomení bylo provedené kolem roku 1943, druhé v roce 1968, tretí v roce2001 Stárí lípy bylo dosud a pochopitelných duvodu spojeno a dohody. V roce 2006 byl pomocí bioenergetické metody ucinen významný objev. Stárí lípy byle stanoveno na 650 lat což znamená, že lípa byla vysazena v dobe stavby hradu Divicí kámen i založení osady Trísov v letech 1350-1360 v dobe "Otce vlasti"-ceského krále Karta IV., a právem si zaslouží název "Rožmberská lípa". Zvláštností je to lípa a kaplicka jsou na míste mezi dvema valy opevnení keltského hradište a velmi silnou positivní energii.

Zdroj: ( Visit link )

EN:
... chapel dedicated to the Our Lady of Sorrows was built in 1777, in 1989 it was moved because it threatened its rebuttal growing Trísov linden.

Source: ( Visit link )
Material(s): bricks