Skalní kaple Modlivý dul - Svojkov, Czech Repulic
CS: Skalní kaple Modlivý dul u Svojkova // EN: Modlivý dul rock chapel, Svojkov
Location: Liberecký kraj, Czechia

CS:
... skalnaté údolí se puvodne nazývalo Smolný dul podle uhlíru, kterí zde meli smolné pece, v nichž varili kolomaz. R. 1704 tu pomocník ze svojkovského pivovaru Melzer povesil na strom obrázek loucení Panny Marie s Ježíšem, aby zaplašil prokletí ponurého místa. Vrchnost pak nechala hustý les prosvetlit a u obrázku se zacali zastavovat pocestní. Casem se rozšírily zprávy o zázracne vyslyšených modlitbách, a když zde došla r. 1772 vyslyšení svých proseb svobodná paní von Czerwelli ze Svojkova, dala z vdecnosti zrídit drevenou kaplicku, do níž byl Melzeruv obrázek prenesen. Pocet poutníku stále rostl a z okolí sem mírila celá procesí. Koncem 18. stol. byla drevená kaplicka snesena a hrabenka Alžbeta Kinská nechala vytesat skalní kapli, jejímž autorem se stal Josef Sacher. Sloupský farár a vrchnost ale poute do Modlivého dolu odmítali jako modlárství a nechávali odtud odstranit svaté obrázky i tabulky s podekováním za vyslyšené prosby. V zárí 1806 dokonce biskupská konzistor v Litomericích narídila, aby z kaple byly odvezeny sochy Ježíše a Panny Marie. Vzápetí ale obe sochy z kaple zmizely a teprve po nekolika mesících byly nalezeny ukryté v jedné z odlehlých roklí. Odtud pak byly slavnostne preneseny do Sloupu a 26. cervence 1807 vystaveny v tamním kostele. Od té doby velké poute ke skalní kapli ustaly a lidí sem pricházelo stále méne. K opetnému obnovení poutí do Modlivého dolu došlo až za epidemií cholery v l. 1832 a 1850, kdy sem smerovala prosebná procesí i z Ceské Lípy. R. 1836 bylo prucelí kaple vyzdobeno gotickým portálem, který vytvoril sloupský sochar Antonín Wagner. Uvnitr kaple byl umísten pozoruhodný milostný obraz Panny Marie od malírky Eugenie Hauptmann-Sommerové a na stromech kolem kaple byly zavešeny svaté obrázky. Náboženský kult se zde od pocátku silne prolínal s divokou krásou romantického údolí. Postoj církve ke zdejším poutím se zmenil až na konci 19. stol., kdy byla kaple zasvecena Panne Marii Lourdské, a její interiér byl r. 1903 upraven na lourdskou jeskyni. I potom sem smerovala procesí z širokého okolí a modlit se sem chodil i bývalý císar Ferdinand V. Dobrotivý pri svých projíždkách ze zámku v nedalekých Zákupech. Podél cesty ze Svojkova byla ke kapli upravena krížová cesta a dále k V vedlo dlouhé schodište k oratoriu na konci rokle. Byl to umele vytesaný skalní výklenek s pískovcovou plastikou Ukrižování od sloupského sochare Josefa Maxe staršího. Po 2. svetové válce bylo poutní místo z vetší cásti zniceno, dodnes se dochovala jen skalní kaple se dvema postranními komorami a prázdný výklenek oratore. Oltár zdobí socha Panny Marie vysvecená r. 2001, která nahradila puvodní odcizenou sochu. Mariánské poutní místo v Modlivém dole má více než dvousetletou tradici. V soucasné dobe tato tradice pokracuje. Od r. 1996 je zde každorocne 1. kvetna zahajován mší svatou mariánský mesíc.

Zdroj: ( Visit link )

EN:
.. in Modlivý dul is carved into the sandstone rock and stands out for its skilfully crafted Neo-Gothic arch from 1836. At this time, the last crowned Czech king Ferdinand the Good used to come here to contemplate and pray. In the late 19th century the chapel was dedicated to Our Lady of Lourdes, and its interior was remodelled as a replica of the Lourdes cave.

Source: ( Visit link )