Radnice - West Bohemia, Czech Republic
Radnice Chateau
Location: Plzeňský kraj, Czechia

The chateau was built around 1730 by Harrach family. Then get chateau Sternberg family, who owned the estate until 1945.
In the early 19th century, however, Sternberg built a new castle residence and Radnice Chateau left, then housed in the chateau just economic management. In 1849 the chateau burned, after it was repaired and modified to its present form.

The building now serves as a museum.

=========================================================

Zámek stojí v jižní cásti námestí ve meste Radnice na Rokycansku v Plzenském kraji. Zámek je patrová obdélníková budova se stredním rizalitem. Na zámku jsou k videní muzejní sbírky – etnografické, historické a prírodovedné exponáty z Radnicka, starožitnosti místního rodáka V. Kocky-Amorta, tématem jsou i osobnosti mesta. V muzeu je uložena zajímavá opona radnického ochotnického spolku, je zde zobrazena podoba zámku z roku 1801.

Zámek nechali kolem roku 1730 postavit Harrachové. Po nich získali zámek Šternberkové, kterí vlastnili zdejší panství až do roku 1945. Na pocátku 19. století si však Šternberkové vybudovali nové zámecké sídlo a radnický zámek opustili, na zámku pak sídlila pouze hospodárská správa a od roku 1827 byl v prízemí zámku hostinec. V roce 1849 zámek vyhorel, poté byl opraven a upraven do dnešní podoby.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact