Aliancni erb Jana z Lobkovic a Johanky z Kolowrat - Kraluv Dvur, Czech Republic
Aliancni erb Jana staršího z Lobkovic a Johanky z Kolowrat na portále zámku Králuv Dvur.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Lobkovicové, též Lobkowitzové, ci Lobkowiczové, jsou staroceská rytírská a pozdeji panská šlechta pocházející z konce 14. století. Do roku 1919 se psali z Lobkowitz (foneticky prepsaná nemecká forma ceského z Lobkovic podle vsi Lobkovice u Melníka). Roku 1919 hlava rodiny rozhodla, že se rod bude psát Lobkowicz místo Lobkowitz (tedy starocesky místo nemecky).

Zdroj: (visit link)

Páni z Kolovrat (také psáno z Kolowrat), ci jen Kolovratové (Kolowratové) jsou starý ceský šlechtický rod.
Pravdepodobným zakladatelem rodu byl Zbutko z Kolowrat, který od roku 1099 sloužil jako probošt Kolegiátní kapituly sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi. Ve 14. století se proslavil Albrecht starší z Kolowrat (fojtský hejtman, zemrel 5. cervence 1391), králuv maršálek a hejtman, fojt. Nevelká vesnice Kolovraty je dnes soucástí Prahy. Albrecht mel šest synu (Ješka, Albrechta mladšího, Mikuláše Žehrovského, Purkarta Bezdružického, Herborta Maštovského a Aleše), z nichž ctyri založili jednotlivé rodové vetve. Kolovratové (a pred nimi Janovici cili Vlastislavci) se oznacovali jako následovníci knížat Lucanu.
Na pocátku 15. století byly známy nekteré z nich. Tretí ze synu Purkart získal Opocno a Bezdružice a jeho rodina se pak nazývala Bezdružictí z Kolovrat. Další rodiny jsou známy jako novohradská, zámrská, kornouzská, libštejnská, maštovská, cernominská, žehrovická, týnecká a breznická. Do dnešní doby prežila pouze krakovská.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family