Libstejn - West Bohemia, Czech Republic
Libstejn Castle
Location: Plzeňský kraj, Czechia

The castle was built on the righ bank of Berounka river by Ulrich Tista of Hedcany (later of Liebstein), master-builder of Emperor Charles IV, who errected severe castles to him, e.g. the Karlsfried Castle in neighbourhood of Zittau, Saxony. The Libstejn served to Ulrich as his private seat. During the Hussite Wars in 1425 was the castle destroyed and till 1590 was mentioned as empty and wasted.

=========================================================

Hrad založil, jako své pohodlné sídlo, magister fabriciae Karla IV. Oldrich Tisa z Hedcan, který se po nem poprvé psal v roce 1361. Jeho funkce byl vrchní stavitel Karla IV. Koncem 14. století prešel do majetku pánu z Kolovrat, jejichž významná vetev se pak po Libštejne psala. Na hrade zpravidla nebydleli, ale meli tu své purkrabí. V dobe husitských bourí majitelé hradu Beneš a Hanuš Kolovratové byli horlivými katolíky a stoupenci Zikmunda Lucemburského. Proto hrad v roce 1430 obléhalo silné husitské vojsko. Když husité videli, že hrad nezískají útokem, zanechali tu 400 bojovníku, aby jej vyhladoveli. Po sedminedelním obléhání se Bedrich i Hanuš Kolovratové rozhodli smluvit s husity smír a uzavreli s nimi spolek. Úmluvu verne plnili. Zúcastnili se tažení polních vojsk i slavné bitvy u Domažlic 14. srpna 1431.

Od roku 1510 prešel Libštejn do rukou Valdštejnu. Roku 1543 byl hrad rozdelen mezi tri bratry, a byly proto provedeny stavební úpravy. Ale již velmi brzy prestal být rezidencním objektem a rychle chátral. Hrad je koncem 16. století již pustý a definitivní zánik mu pak prinesly vojenské operace tricetileté války.
Accessibility: Partial access

Condition: Completely ruined