Znak obce - Zbuch - Czech Republic
Znak obce Zbuch na budove obecniho uradu.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Zbuch leží 7 km jihozápadním smerem od Plzne v rovinatém až mírne zvlneném terénu. Obcí prochází významná dopravní tepna, silnice z Plzne na Domažlice, a také železnicní trat Plzen - Domažlice. Zhruba 1km severne od Zbuchu vede trasa dálnice D5 Praha - Plzen - Rozvadov.

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1253, kdy byla uvádena jako majetek kláštera premonstrátu v Chotešove, samotné osídlení má však své koreny již v praveku, jak to dokládají cetné nálezy z doby bronzové, halštatsko - laténské i rímské. Ve stredoveku zde stával poplužní dvur, který byl v majetku celé rady svetských feudálu, napr. v polovine 15. století Velka ze Zbuchu nebo Votíka z Chotešovic. Krátce po polovine 17. století Rula berní uvádí ve vsi pouhých pet sedláku. Po celá staletí byly osudy vsi spojené s nedalekým premonstrátským klášterem, po jehož zrušení v poslední ctvrti 18. století patril Zbuch Náboženskému fondu a od roku 1822 až do zániku feudalismu knížecímu rodu Thurn - Taxis. Poslední feudálové, jejichž rod zde hospodaril až do první pozemkové reformy, také vystaveli na severním okraji vsi rozlehlý vrchnostenský dvur, dosud cástecne dochovaný. Na sklonku 30. let 19. století bylo ve Zbuchu, v minulosti zvaném také jako Zbuoch, Zwug nebo Zwuch, 28 popisných císel. Roku 1861 byl poblíž vsi zahájen provoz na železnicní trati Plzen - Brod nad lesy, stanice dráhy pro obec však byla otevrena až roku 1906.

V období po únoru 1948 byl zestátnen nekdejší vrchnostenský dvur a kolektivizaci se nevyhnuli ani místní sedláci. Nekdejší pracovní tábor byl postupne upraven na ubytovny a po zrušení dolu zde nalezla útocište materská školka a školní jídelna. Cást staveb získaly soukromé osoby. Stavební produkce období 50. - 80. let 20. století prinesla do obrazu vsi nekolik zmen. K hostinci poblíž železnicní stanice byl pristaven kulturní dum se sálem, který se stal nejvetším zarízením svého druhu na území okresu Plzen - sever a na severním okraji obce vyrostl areál podniku Prefa, po r. 1990 transformovaný na firmu na B a BC, produkující betonové prefabrikáty, zámkovou dlažbu a další. Bylo postaveno také nekolik bytovek a to nejen poblíž betonárky, ale i u sportovního hrište nebo prímo v centru vsi. Severní a východní strana návsi byla zborena a místo po nekdejších dvorech zaujala cást komunikace a budova obchodního strediska. Celkove také vzrostl pocet nových rodinných domu. V soucasné dobe má ves približne 1890 obyvatel.
Bearer of Coat of Arms: Church / knight orders

Full name of the bearer: obec Zbůch