Novy Rybnik Look-out - Line, Czech Republic
Novy Rybnik Look-out

- Number of steps: 22
- Altitude: 320 m.a.s.l.
- Opening of tower: 2011

=========================================================

Výhled: predevším oblast prírodní rezervace, obec Úherce s veží kostela, nedaleká halda po dulní cinnosti u Zbuchu

Historie: Drevená dvoupatrová vyhlídková vež sloužící predevším jako ornitologická pozorovatelna byla v listopadu 2010 postavena z podnetu odboru životního prostredí Krajského úradu Plzenského úradu v prírodní rezervaci Nový rybník u obce Líne. Jedná se o mokrad, který na míste dulní propadliny v lokalite bývalého Nového rybníka (dríve Neu Teich) založili ve druhé polovine 20. století zdejší myslivci.

V soucasné dobe je místo významným hnízdištem vodního ptactva (cca 30 druhu, napr. potápka cernokrká, kachna divoká, volavka bílá, círka obecná, polák malý, moták pochop, chrástal vodní, racek chechtavý ci slavík modrácek stredoevropský). Rozloha rezervace ciní 12ha a vyhlášena zde byla v roce 2006. Tehdy také došlo k vytvorení umelých ostruvku a vycištení lokality od odpadku.
Height of Look-Out Tower in feet: 28.00

Difficulty: