Hradek Aichelburg / Aichelburg Castle
33U E 555834 N 5613178
CS: Malý hrádek z 19.století postavený na pekném míste. EN: A small castle built in the 19. century in the very nice place.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Lesní hrádek Aichelburg je pomník hrabeti Bertholdu z Aichelburgu, majiteli zdejšího Maršovského panství. Ten zemrel náhle roku 1861 a protože byl oblíben, postavili mu zdejší obyvatelé i zamestnanci z panství netradicní pomník. Lesní hrádek byl staven pod dohledem nadlesního J.Miksche v letech 1862-63 a slavnostní otevrení probehlo 9.9.1863. Za místo stavby bylo zvolen skalní výbežek ve strmém úbocí Svetlé hory nad tokem Úpy. Hrádek se skládá z vlasniho hrádku s nádvorím, zaniklým strážním domkem a na horní plošine stála krytá strelnice. Hrádek je v prízemí kamennou budovou se síní, ve které byla umístena busta hrabete. Stavitelé pristaveli budovu ke skalce, severovýchodní nároží je zpevneno dvojicí operáku. Lomové zdivo je neomítnuto, do síne se vstupuje zaklenutým vchodem. Jihovýchodní cást zabírá témer 10m vysoká, kamenná vyhlídková vež ctvercového pudorysu, která je pohledovou dominantou celého hrádku. Nad kamenným prízemím se dnes nachází drevenná nástavba, která nahradila zrícenou strechu. Prostor severne od hlavní budovy je ohrazen kamennou zdí a vytvárí pruchozí nádvorí, na kterém se odehrávaly slavnosti. Po roce 1883 se zmenili majitelé panství a zájem o hrádek upadal. Busta byla premístena a hrádek pomalu chátral. Kvuli neudržovaným prístupovým cestám byl jen velmi težko dostupný a nakonec se zrítila i cást hradní síne. Roku 1992 byl proveden stavebne historický pruzkum. Obnova hrádku a cest byla provedena v letech 1998-99, zdejším spolkem. Puvodní zrícenou strechu nahradila drevenná nástavba, která je prístupná po ocelovém moste. Prístup z vyššího terénu prímo do patra vytvárí dojem príkopu, materiál mostu však trochu narušuje ráz místa. Ke konci roku 1999 se do síne vrátila i busta hrabete Bertholda.

Accessibility: Full access

Condition: Partly ruined