No. 542, Hrad Roupov, CZ
Roupov Castle
Location: Plzeňský kraj, Czechia

EN
The ruins of the castle Roupov are distinctive thanks to the monumental octagonal chimney, which belonged to the large Gothic kitchen. The kitchen is preserved today, as are some other parts of the palaces. The castle was founded in the 13th century and later was rebuilt and enlarged several times. It was demolished during the Thirty Years War but definitely abandoned probably in the 18th century.

CZ
Hrad založil ve 13. století Držek z Roupova. V letech 1380 – 1393 byl hrad zcela prestaven královskou dvorní hutí pro Nepra z Roupova, významného úredníka své doby. Další vlastník, Jan Netolický, zde vybudoval na samém konci 16. století monumentální kuchyni, interiéry vyzdobil prepychovými kamny a cástecne Roupov také renesancne prestavel. Za tricetileté války hrad hodne utrpel. V roce 1704, po necelých sto letech v rukou pánu z Klenové byl hrad prodán Janovi Jirímu z Haubenu, který Roupov spojil s Cerveným Porícím. Nový majitel však zahynul roku 1716 jako císarský generál v boji proti Turkum, hrad zacal chátrat a byl používán jako levný zdroj stavebního materiálu.

Jako zbytkový statek odkoupil po pozemkové reforme hrad s okolím vyslanec ceské republiky v Rusku. O jeho vztahu k hradu svedcí i to, že za hospodárské krize nechal nezamestnanými vycistit polozavalený hradní príkop. V jeho rode zustal hrad dokonce i po celou dobu komunistické vlády.

Z hradu se dodnes zachovalo obvodové zdivo hradního paláce, opevnení východního predhradí se dvema baštami, torzo vstupního krídla s bránou a válcová obranná vež. Mimorádnou zajímavostí je již zmínená hradní kuchyne se štíhlým osmibokým komínem, který je charakteristickou dominantou zríceniny hradu Roupov.
Opening Times:

Rating: