Water Tower - Meceriz, Czech Republic
Water Tower - Meceriz
Location: Středočeský kraj, Czechia

Water tower in Meceriz is concrete water tower built in 1923.

=========================================================

Celková výška vodojemu je 18,14 m, výška dna nádrže 9 990 mm, objem nádrže 100 m3. Zatímco drík vodojemu je hranolovitého tvaru, akumulacní cást je dvanáctisten osazený na konzolových hlavách ctyr sloupu. Sloupy jsou kónické, obdélníkového pudorysu o šírce 400 mm. Vetknuty jsou do základové ctvercové desky v rozích úhloprícne. Od soklové cásti po odskoku k líci se po výšce ztencují a 1 500 mm pod rímsou zacíná odskokem ven z líce sloupu lichobežníková konzolová hlavice, která je pretažena asi 300 mm na povrch dvanáctistenu plášte akumulacní cásti. Naznacené vsazení akumulacní cásti do hlavní nosné konstrukce navozuje dojmove její stabilitu, umocnenou odstupnováním dna nádrže ve tvaru pravidelného dvanáctistenu. Hlavice sloupu jsou vne dríku rozšíreny. Nábehy prechází viditelné odstupnované dno z tl. 500 mm, do dna akumulacního válce o tl. jen 150 mm. Válcová akumulacní nádrž má stenu po výšce konstantní tl. 160 mm a prumer 5 750 mm. Vysoká je 4 210 mm. Jejím stredem prochází komunikacní hranol o tl. steny rovnež 160 mm až na strop nádrže, vetknutého do sten akumulacního válce, komunikacního hranolu a okapové rímsy strechy. Zdený plášt akumulacní cásti o tl. steny 150 mm je založen na dvanáctistenu dna, které kopíruje. Mezi ním a nádrží je termoizolacní vzduchová mezera min. tl. 150 mm.