Znak obce - Chrastava - Czech Republic
Znak obce - Chrastava na budove radnice.
Location: Liberecký kraj, Czechia

Chrastava (nemecky Kratzau) je mesto v severních Cechách, v okrese Liberec, v Libereckém kraji.

Nejstarší osídlení bylo založeno již v 10. století slovanským kmenem Milcanu, ke skutecnému rozvoji obce však došlo až ve 13. století, kdy do ceského pohranicí pozval král Premysl Otakar II. osadníky ze západní Evropy, zvlášt z nemecky mluvících oblastí,
Behem doby husitské stál nad mestem nevelký drevený hrad, ze kterého Mikuláš z Kajšperka podnikal loupežné nájezdy do oblasti Lužice. Hrad byl i s prilehlým mestem znicen vojsky Šestimestí roku 1433. To samozrejme vyústilo v pokles poctu obyvatel s následnou stagnací. Nekdy bylo místo dokonce popisováno jako pusté. K cástecné obnove mesta došlo již v druhé polovine 15. století, ovšem zásadní roli v dalším rozvoji mesta mel majitel grabštejnského panství Mikuláš II. z Donína, který v letech 1512–1539 obnovil Chrastave mestská práva, udelil mestu radu privilegií, vcetne práva na varení piva ci hrdelního práva.
Když se Chrastava stala roku 1855 okresním mestem a roku 1859 byla mestem vedena železnicní trat z Liberce do Žitavy, vedlo to k prudkému rozvoji prumyslu i kulturního života.
Po roce 1948 bylo ve meste v provozu nekolik textilních továren (Textilana, Bytex, Kolora) a nekolik strojírenských podniku (Elitex, STS, LVZ). Padesátá a šedesátá léta 20. století byla pomerne bohatá na spolecenský a kulturní život ve meste, ovšem v dobe normalizace došlo k výraznému útlumu vetšiny techto aktivit.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Town