No. 1296, Rozhledna Rasovka, CZ
Rasovka Look-Out
Location: Liberecký kraj, Czechia

EN
Rašovka is situated in town Šimonovice, in region Lusetian Mountains and Ješted ridge. In good weather, having climbed 61 steps, you may identify the Krkonoše (on the eastern side), the hill of Bezdez (in the west) and the ruin of Trosky (in the south).

CZ
První zmínky o Rašovce pocházejí z roku 1537, kdy je v Zemských deskách zminována jako stará ceská zemedelská obec. Její název je odvozen od slova rašiti, protože v jarních mesících zde dochází k prudkému tání snehu vlivem slunecní expozice a príroda ožívá dríve a rychleji než v okolí. Toho si byla vedoma Františka Lanková, která tu zakoupila pozemek s cílem vybudování kostela a hrbitova. Kostel byl postaven z príspevku místního obyvatelstva a mecenášky Marie Brožové, obchodnice s máslem a zemedelskými produkty. Vysvecení kostela probehlo 25. zárí 1832.

V míste dnešní restaurace „V Trncí“ stával od roku 1850 drevený dum, který sloužil k preprahávání koní a prespávání handlíru a formanu z Podještedí, ale i širokého okolí. V roce 1871 zakoupil dum pan Antonín Cihák, který prestavel dum na hospodárské stavení, školu a malý výcep. V roce 1898 zakoupili hospodárství Hynek a Františka Lankovi – místní rodáci. Téhož roku zde otevreli výletní hostinec. Ten si rychle získal oblibu nejenom díky vyhlášeným zabijackovým specialitám. Mírili sem turisté od Ještedu, ale i z nedalekého vrchu Javorník, který byl od roku 1899 známý restaurací Obrí sud. V roce 1974 lehl bohužel popelem.

Oblíbený hostinec „V Trncí“ svou kapacitou brzy nedostacoval k porádání spolecenských akcí. Majitelé Josef a Anna Lankovi se proto pred druhou svetovou válkou rozhodli pro stavbu sálu, který se stal místem pro vesnické tancovacky, besedy, prednášky a ochotnické i loutkové divadlo. V roce 1950 byla pristavena porážka na prasata a stáj pro tažné kone. Pro hospodárství i rodinu zacalo cerné období zakoncené požárem restaurace dne 5. cervence 1962. Celý objekt do základu vyhorel.

Po více než ctyriceti letech prišel majitel spálenište s myšlenkou rehabilitace puvodní restaurace. Na puvodních základech buduje novou stejnojmennou bezbariérovou restauraci s 19,5 metru vysokou zdenou rozhlednou.
Opening Times:
Rašovka je přístupná v době otevření restaurace tj. úterý až sobota od 11 do 21 a v neděli od 11 do 19 hod. V pondělí má restaurace zavřeno.

Rating: