Marian Column - Liberec, Czech Republic
Marian Column - Liberec
Location: Liberecký kraj, Czechia

Mariánský sloup pochází z r. 1719 a ke Krížovému kostelu byl prenesen z komunikacních duvodu z dnešního Sokolovského námestí r. 1876. Byl prý postaven jako dík za záchranu pred morem r. 1680. Socha je nejstarším stavitelským dílem ve meste. Stojí na trech stupních, vytvárí osmihrannou, výklenky proclenenou stavbu, v jejíchž ctyrech rozích jsou pilíre nesoucí sochy sv. Jana Nepomuckého, sv. Floriána, sv. Šebestiána a sv. Rocha. Nad zemekoulí s mraky se vznáší P. Maria s gloriolou dvanácti hvezd, prosící a hledící k nebesum. Sochy pocházejí z dílny slavného Matyáše Brauna.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column