No. 478, Mesto Velka Bites, CZ
Velka Bites Town.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

EN
The medieval core of the Town of Velká Bíteš, which was declared as an urban monument zone in 1991, was built on the southern slope of a slight hill above the curved valley of the Bítýška brook (463 m above sea level.). The valley of the brook which used to be rather marshy was forming a natural protection of the medieval town from the south and east. On the top of the hill, at an altitude of 490 m, it is possible to find a late-gothic Church of St. John the Baptist, protected with a stone wall. To the south from the church, in the direction following the slope, it is possible to find the historical built-up area in a form of an irregular oval on an area of 9.5 ha.

CZ
Centrem mesta je historické jádro, jež bylo prohlášeno mestskou památkovou zónou s vzácne neporušenou urbanistickou koncepcí. Tvorí je podélné prostorné námestí vroubené meš?anskými domy, z nehož vybíhají dve ulice ke kostelu, který dominuje tomuto uskupení. Celý prostor byl postupne obehnán hradbami se samostatným opevnením kostela jako tvrze. Celkem zde bylo 178 domu vcetne predmestí Lánic, Ružové ulice a Malé strany. Námestí je situováno ve smeru východo-západním pri staré komunikaci Brno - Jihlava. Sloužilo jako tržište, tradice velkých jarmarku se udržela až do roku 1938. Puvodní vzhled domu se nedochoval kvuli castým požárum a také v dusledku válecných událostí. Na stredovekých patrových sklepeních znicených právovárecných domu byly postaveny budovy nové.
Dominantou mesta je kostel sv. Jana Krtitele situovaný v severní vyvýšené cásti Velké Bíteše. Puvodní pozdne románská podoba stavby se nedochovala, jen cást obvodových zdí byla pojata do gotické prestavby ze sklonku 15. století, kdy vzniklo sínové dvoulodí se tremi sloupy, stropním žebrovím zakonceným kurem a veží z lomového kamene. Z oné doby je i mohutné opevnení kolem kostela zesílené dvoupatrovou vstupní veží a peti baštami se strílnami. Celý komplex kostelní tvrze je vskutku ojedinelou stavební památkou. Unikátním inventárem jsou ctyri puvodní zvony, z nichž „velký" je opreden povestmi. Ke kostelu priléhá starý hrbitov z roku 1771.
Opening Times: