Erby Zalkovskych a Bitovskych - Jevicko, Czech Republic
Erby Zalkovskych ze Zalkovic a Bitovskych ze Slavikovic na goticke vezi v Jevicku.
Location: Pardubický kraj, Czechia

Bítovští ze Slavíkovic
Bítovští ze Slavíkovic je starý vladycký moravský rod, který psal své jméno podle vsi Slavíkovice (okr. Trebíc). Slavíkovice jsou v pramenech poprvé zminovány v roce 1350 v souvislost se jménem Bernarda ze Slavíkovic.
Krome Bítovských ze Slavíkovic existovaly další rodiny, jež se zvaly Bítovští. Jedna z nich pocházela z Cech a rovnež se psala z Bítova a další moravské rody Bítovských z Bítova a Bítovských z Lichtemburka. Pres shodu jmen však nebyli príbuzensky spojeni.

Zdroj: (visit link)

Zalkovsti ze Zalkovic
Matyáš Žalkovský ze Žalkovic byl zakladatelem rodu Žalkovských ze Žalkovic.

Matyáš nebyl puvodem šlechtického rodu, ale jednalo se o úredníka moravského zemského hejtmana Václava z Ludanic. Matyáš se tehdy psal jako Matyáš Tišnovský a zdá se, že dle svého prídomku pocházel z Tišnova. Matyáš získal v roce 1553 na prímluvu svého pána od krále Ferdinanda I. šlechtický titul a zacal se psát s predikátem “ze Žalkovic“ podle vesnice Žalkovice, která ležela na panství jeho už bývalého pána Václava z Ludanic.

Pocátkem 60. let 16. století zacal Matyáš skupovat statky na Morave - Blansko, Štíty, Rataje, Mitrov aj.
Zanechal šest synu a jednu dceru.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family