Kostel Panny Marie - Vyškov, Czech Republic
CS: barokní kostel Panny Marie // EN: Baroque church of the Virgin Mary
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Hrbitovní kostel
Historie kostela je spjatá s poddanstvím mesta Vyškova olomouckému biskupství. Výstavba kostela spolu s kapucínským konventem byla hrazena z prostredku Františka kardinála Ditrichštejna (biskupem olomouckým 1599–1636) a trvala od r. 1617 do r. 1624. V dobe okupace Švédy byl kostel pravdepodobne znacne poškozen.

V první polovine 18. století zacaly být budovy konventu zastaralé a stíznené, nákladem olomouckého biskupa biskupa Wolfganga kardinála Schrattenbacha (biskup olomoucký 1711-1738) se prikrocilo k jejich dukladné prestavbe, ci spíše novostavbe.

Behem josefínských reforem byl klášter kapucínu roku 1787 zrušen. Konventní budovy se nadále využívaly jako sklad soli, z klášterního kostela se stal kostel verejný. Roku 1789 byl v bývalé klášterní zahrade zrízen nový mestský hrbitov, dále rozšírený v roce 1857 o plochu bývalých konventních budov, které byly tehdy zboreny.

U hlavního oltáre se nacházela dvojitá orator, na kruchte byly varhany. Veškeré heraldické znaky jsou patrny na vstupním portále, kde je umísten jak znak kardinála Ditrichštejna, tak znak biskupa Schrattenbacha. Nad erby v profilovaném rámu byl proveden freskový obraz sveta. Nad tímto obrazem je kruhové okno.

Kostel predstavuje typickou kapucínskou architekturu korigovanou prísnými rádovými predpisy. Její pusobivost nespocívá v dynamickém tvaru ani v bohatství dekoru, nýbrž v jednoduchosti linií a sevrenosti proporcí.

V druhé polovine 20. stol. byl kostel zrušen a odsvecen a následne využíván jako sklad stavebního materiálu a márnice. Objekt dále chátral a po roce 1989 byl církví predán mestu. Pocátkem tohoto století byla zahájena generální oprava objektu, který od roku 2005 slouží kulturním úcelum. Dnešní podoba objektu odpovídá v podstatných rysech baroknímu stavu po prestavbe ve 20. letech 18. stol., podél lodi kostela je vybudována novodobá prístavba se zázemím pro návštevníky kulturních akcí.

EN:
Cemetery Church
Church history is tied to the serfdom of Vyškov Olomouc diocese. Construction of the church along with the Capuchin convent was financed by Francis Cardinal Dietrichstein (Bishop of Olomouc 1599-1636) and lasted from r. 1617 to r. 1624. During the occupation by the Swedes, the church was probably severely damaged.

In the first half of the 18th century began to be outdated and convent buildings stíznené, cargo Bishop of Olomouc bishop, Wolfgang Cardinal Schrattenbach (Bishop of Olomouc 1711-1738), proceeding to their thorough reconstruction, or rather a new building.

During the Josephine reforms Capuchin monastery was abolished in 1787. Convent building continued use as a salt warehouse, the monastery church became the church public. 1789 was the former monastery garden set up a new municipal cemetery, further expanded in 1857 on an area of ??the former convent buildings, which were then demolished.

At the main altar was located double oratory, the choir organ. All the heraldic signs are evident on the entrance portal, which is positioned as a cardinal sign Ditrichštejna and the character of Bishop Schrattenbach. Above the coat of arms of the profiled frame was made a fresco painting of the world. Above the picture is the circular window.

The church represents a typical architecture of Capuchin corrected by strict monastic regulations. Its appeal lies not in the dynamic shape nor riches decor, but in the simplicity of lines and compactness proportions.

In the second half of the 20th century. The church was closed and deconsecrated and then used as a warehouse for building materials and morgues. The building also fell into disrepair and in 1989 the church was handed over to the city. Earlier this century began overhaul of the building, which since 2005 is used for cultural purposes. Today's appearance of the object corresponds to the basic features of the Baroque state after rebuilding in the 20s of the 18th century., Along the nave of the church is built modern extension with facilities for visitors to cultural events.

Source/Zdroj: (visit link)
Style: Baroque