No. 1162, Drevene kostely ve Velkych Losinach, CZ
The wooden Church of St. Michael in Maršíkov.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

EN
The church was built in the late-Renaissance rustic 1609. Together with a wooden church in Žárová belongs to rare timbered buildings, whose construction was by the use of wood from the original church in Velké Losiny. church lies on the mineralogical nature trail Sobotín - Maršíkov.

CZ
Kostel sv. Michaela v Maršíkove je cennou renesancní roubenou stavbou z roku 1609 s pozdejšími barokními a rokokovými úpravami.
Na míste dnešního kostela stál starší kostel, který byl pro špatný stav stržen roku 1609. Na stavbu nového kostela byly použity drevené trámy ze strženého starého kostela ve Velkých Losinách. Stavba evangelického kostelíka byla dokoncena ješte v tomtéž roce. Cást nákladu byla hrazena z kostelní pokladny (konkrétne 187 tolaru), vetší cást hradili Žerotínové. Po bitve na Bílé hore byl Maršíkov pripojen k losinské fare a kostel sv. Michaela se stal filiálním kostelem. V roce 1649 byl vysvecen oltár se starším obrazem. V letech 1655-1657 probehly vetší úpravy, kostel byl mimo jiné vydlážden. V letech 1776-1777 byla provedena rokoková výzdoba. V roce 1842 bylo predláždeno knežište. Roku 1900 byl zrušen hrbitov, který do té doby kostel obklopoval. Jedna z nejvetších rekonstrukcí byla provedena v letech 1930-1931, kdy byl snížen terén kolem kamenných základu, kostel podezden soklem a vymeneny uhnilé trámy (provedl maršíkovský stavitel Eduard Oth).
Opening Times:
V kostele je otevřená předsíň s možností nahlédnout přes dřevěnou mříž do interiéru. Zájemci o detailní prohlídku interiéru se mohou obrátit na správce - pana Lichnera (první dům pod kostelem), který jim kostel otevře

Rating: