Erb hrabete Zerotina a Lilgenau - Bludov, Czech Republic
Erb hrabete Zierotina a svodného pána z Lilgenau nad vchodem do zámku Bludov.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Žerotínové (dríve ve staré ceštine též Zierotinové) byl významný moravský šlechtický rod s pozdejší ceskou vetví.

Puvodem stará moravská vladycká rodina byla roku 1478 povýšena do panského stavu a v roce 1706 císarem Josefem I. do ríšského hrabecího stavu (pro zeme Koruny ceské potvrzen 1712). Jejich puvod je odvozován od Bluda z Bludova, který byl v letech 1213-1215 markrabecím purkrabím v Prerove. Psal se podle vsi Bludov, kterou založil približne 4 km jihozápadne od mesta Šumperku. Tuto ves a zdejší panství Žerotinové nekolikrát ztratili, ale vždy ji znovu získali do svého vlastnictví, a zdejší zámek zustal sídlem rodu až do 20. století.

Hlavním sídlem rodu byly Velké Losiny, pozdeji Bludov. Jan Ludvík (1691/2-1761) syn hrabete Jana Jáchyma ze Zierotina a Ludovici Aloisie Wilhelmine von Lilgenau. Oženil se s hrabenkou Marií Františkou z Herbersteinu (1697-1763), jejímiž rodici byli Ferdinand Ernst Karl von Herberstein a Theresia Antonia von Kaiserstein. Po smrti své matky rozené z Lilgenau, která byla poslední svého rodu, pripojil v roce 1740 se souhlasem císare Karla VI. k rodnému jménu i jméno své matky, pocházející z rodu po meci vymrelých svobodných pánu z Lilgenau. Pridal lilgenauský znak ke znaku žerotínskému a rod se zacal psát hrabata ze Zierotína a svobodní páni z Lilgenau.

Zdroj: (visit link) (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family