Train Station - Moravské Bránice, Czech Republic
CS: Zeleznicni stanice Moravské Bránice // EN: Train Station Moravské Bránice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Nádražní budova, stanice Moravské Bránice, stojí na vyvýšine západne od obce. Postavena byla v letech 1868 až 1870 s názvem Dolní Kounice. Strážní domky již ztratily na svém významu. Ze stanice vedou soubežne dve železnicní trate, které se približne po 260 metrech rozdelují do Oslavan a Hrušovan nad Jevišovkou. Trat Hrušovany nad Jevišovkou - Brno staveli italští a chorvatští delníci a její provoz byl zahájen 15. zárí roku 1870. První vlak táhla lokomotiva s názvem „Bránic“. Stanice Moravské Bránice byla a je duležitým železnicním uzlem. Nádraží melo význam pro celé okolí, predevším od doby, kdy byla vybudována a zprovoznena trat do Oslavan, takzvaná „Lokálka“. Ta byla otevrena v roce 1912.
Voda pro potrebu parních lokomotiv byla vhánena do nádrže u nádražní budovy pomocí parního stroje ze studny z domku pod nádražím, pri silnici do Ivancic, který sloužil jako vodárna, dríve zvaném „Mašinhóz“. Funkci vodárny ukoncily moderní lokomotivy s dieselovými motory. Dnes je z vodárny soukromý hostinec „Na vodárne“ (s možností prohlídky puvodního vybavení).

Popis stanice

Stanice zajištující odbavení cestujících v mezinárodní a vnitrostátní preprave vcetne rezervacních dokladu (místenky, lužka a lehátka)

EN:
Station building, station Lower Hampton, stands on a hill west of the village. It was built in 1868 to 1870 called Lower Kaunitz. Guard houses have lost its importance. From the station run in parallel two railway lines, which after about 260 meters, divided into Oslavan and Hrušovany Jevišovkou. Track Hrušovany Jevišovkou - Brno built by Italian and Croatian workers and the operation was launched on 15 September 1870. The first train pulled locomotive named "defending". Lower Hampton station was and is an important railway junction. The station was important for the entire region, especially since it was built and opened in Oslavan track, called "Lokálka". It was opened 1912.
Water use for steam engines was pumped into the tank at the station building by means of a steam engine from the well of the house below the station, the road to Ivancic, who served as a water tower, formerly called "Mašinhóz". The function ended waterworks modern locomotives with diesel engines. Today it is a private waterworks tavern "The Waterworks" (with guided original equipment).

description Stations

Stations for passenger clearance at international and domestic transportation, including reservation documents (seat reservations, beds and couches)

Source/Zdroj: (visit link)
Is the station/depot currently used for railroad purposes?: Yes