Waychapel - Sokolnice, Czech Republic
CS: Kaple // EN: Waychapel
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Sokolnická kaplicka
Kaplicka na návsi (1906)Nahore nesla železný kríž, rucne kovaný, s letopoctem 1751. Pozdeji byla zrušena a než byla postavena nová, byly pred domem císlo 51 upraveny ctyri sloupky s malou stríškou, na nich byl zavešen zvon ze zrušené zvonice a jím se vyzvánelo. Stavba nové kaplicky byla zapocata v zárí roku 1906. Rozpocet na ni cinil K 4000,-. Po dostavení zdejší obcí a z milodaru dobrodincu byla i uvnitr vyzdobena a dne 3. kvetna 1908 slavnostne vysvecena. Nová kaple je dosti veliká a stojí uprostred mezi budovou školy cís. 20 a bývalou panskou hospodou cís. 52 (dnešní pohostinství). Zvon docasne umístený na ctyrech sloupcích byl prenesen do veže nové kaple. V cervenci roku 1912 pri zvonení pukl, byl stár 140 let (od roku 1772 do roku 1912).Na to byl opatren zvon nový, vetší a zavešen 26. cervence 1912. S tímto vonem se zvonilo naposledy k veceru dne 23. kvetna 1917, kdy vubec naposledy odzvonil klekání, nacež byl snat pomocí hasicských žebríku, za úcasti cetného množství lidu. Mnozí starí lidé se loucili se zvonem se slzami v ocích. Vážil 53,5 kg a jeho hmota po roztavení a znovu zpracování sloužila k vraždení lidí a nicení majetku. Byl urcen, aby také pomohl zvítezit v nespravedlivé válce starickému císari pánu, osnovovateli první svetové války, ale úkol na neho kladený nesplnil.

Dnešní podoba kaple 1996 Také další zvon porízený po první svetové válce 8. února 1920 který pri svedcení dostal jméno "Jan Krtitel", vážil 75 kg a stál 5.000,- Kc, stihl podobný osud. Byl v druhé svetové válce sebrán Nemci pro Hitlerovo vítezství, roztaven na hlavne kanónu a konecne ctvrtý porízený po druhé svetové válce, dostal pri svecení jméno "Václav" a je z náhradního kovu. Kaple samotná byla poškozena válecnými událostmi pri prechodu fronty roku 1945 a byla dukladne opravena v roku 1947 nákladem 20.000,- Kcs.V roce 1991 byla provedena rekonstrukce a oprava fasády.

EN:
Sokolnická chapel
Chapel on the village square (1906) Above carrying iron cross, hand-forged, with the year 1751. It was later abolished and until we built a new, were outside the house number 51 modified four columns with a small roof, on which the bell from the belfry canceled and it is ringing. Construction of the new chapel was started in September 1906. The budget for 4000 it totaled K -. After completion of the local communities and charity benefactors were also decorated inside and on May 3, 1908 solemnly consecrated. The new chapel is quite large and surrounded the school building no. 20 and former chambermaid pub no. 52 (today's hospitality). Bell temporarily placed on four columns were transferred to the new chapel tower. In July 1912, when ringing snapped, was 140 years old (from 1772 to 1912) .For it was equipped with a bell new, bigger and hanged on July 26, 1912. With that Von rang last evening, 23 May 1917 ever last bell had stopped kneeling, then was taken off via fire brigade ladders, with the participation of numerous amounts of people. Many elderly people are parting with a bell in tears. He weighed 53.5 kilograms and its mass after melting and re-processing was used for the killing of people and destruction of property. It was intended to also helped win the unjust war starickému Lord Emperor, osnovovateli First World War, but the task laid upon him to fulfill it.

Today's appearance of the chapel in 1996 also acquired another bell after the First World War, February 8, 1920 when the conviction was given the name "John the Baptist", weighed 75 kg and was 5.000, - CZK, managed a similar fate. It was in World War II picked up by the Germans for Hitler's victory melted into the main canyon and finally the fourth acquired after World War II, received at ordination name "Wenceslas" and the replacement of metal. Chapel itself was damaged by the war events in the passage of the front in 1945 and was thoroughly repaired in 1947 expense 20,000 - Kcs.V 1991 was carried out reconstruction and repair of facades.

Source/Zdroj: (visit link)