14 - Jipsinghuizen - NL - Netwerk Fietsknooppunten Groningen
Posted by: Groundspeak Regular Member DosHermanas
N 52° 58.651 E 007° 09.028
32U E 375818 N 5871369
Fietsknooppunt op de splitsing Lammerweg - Heidenstegerweg - Weenderstraat te Jipsinghuizen
Waymark Code: WMQ4AJ
Location: Groningen, Netherlands
Date Posted: 12/17/2015
Published By:Groundspeak Premium Member dreamhummie
Views: 3

Jipsinghuizen (Gronings: Jipsenhoezen) is een buurtschap in de gemeente Vlagtwedde, in Westerwolde. Het ligt in de provincie Groningen, ongeveer drie kilometer ten noorden van Sellingen aan de Ruiten-Aa. Samen met het nabijgelegen gehucht Plaggenborg wonen er zo'n 160 inwoners.

In de buurt van Jipsinghuizen is in 1665 gevochten tussen de troepen van de bisschop van Münster en troepen van de stad Groningen. Westerwolde hoorde oorspronkelijk tot het bisdom Münster, maar was in de zestiende eeuw in handen van de stad Groningen gekomen. De slag werd gewonnen door de Groningers. De bisschop zou een aantal jaren later weer terugkeren in het Groningerland. In 1672 probeerde hij de stad Groningen definitief op de knieën te krijgen. De mislukking daarvan wordt in Groningen nog jaarlijks gevierd op 28 augustus. Op adres Wollinghuizerweg 3 ligt sinds 2007 een monument op het Bisschopskerkhof waar de gesneuvelden van de slag uit 1665 begraven zouden liggen. Het monument een grote kei met het verhaal van de slag bij Jipsinghuizen is geschonken door de gebroeders Wegman, schrijvers van veel boeken over de geschiedenis van Westerwolde.

In 1915 kreeg Jipsinghuizen een station aan de stoomtramlijn Winschoten - Ter Apel van de OG. De lijn werd in 1948 opgeheven, maar het station is anno 2006 nog aanwezig op de hoek Weenderstraat-Wollinghuizerweg. Een kilometer ten zuidoosten van Jipsinghuizen ligt de Jipsinghuizersluis in het Ruiten-Aa-kanaal. Dit kanaal kwam in 1920 gereed en werd tot na de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de beroepsvaart. Sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw is het weer bevaarbaar voor de pleziervaart met een beperkte diepgang en doorvaarthoogte. In het dorp is een buurthuis. De middenstand is beperkt. Zo is er een tankstation en een hotel.

In de Ruiten-Aa staat in Jipsinghuizen een monument gewijd aan de werkverschaffing in Westerwolde. Initiatiefnemer voor de werkverschaffing was begin jaren twintig van de 20e eeuw Jan Buiskool (burgemeester van achtereenvolgens Vlagtwedde en Delfzijl en rijksinspecteur van de werkverschaffing). De werkverschaffing werd georganiseerd door de in 1924 opgerichte NV Vereenigde Groninger Gemeenten, waar uiteindelijk 50 Groninger gemeenten lid van zijn geworden. De werklozen werden per tram naar Jipsinghuizen gebracht om in de omgeving van het dorp de heide te ontginnen. Ze overnachtten in barakkenkampen. De werklozen kregen een aanmerkelijk lager salaris dan gangbaar was in de landbouw. Het was zwaar lichamelijk werk en veel van de tewerkgestelden hadden een opleiding genoten en waren er in het geheel niet aan gewend. Zo kwam het gebied aan de naam "De hel van Jipsinghuizen".

(bron: Wikipedia)
Node Number: 14

Reachable Nodes:
44 at 2,6 km 41 at 5,3 km 33 at 4,2 km 36 at 4,6 km 15 at 0,8 km


Visit Instructions:
  • Provide at least two photographs, one a close-up of the sign, clearly showing the number and another of the sign showing it in its surroundings. Tell us something about the area, or your journey.
  • Toon tenminste twee foto's een close-up van het knooppuntbord waarop het knooppuntnummer duidelijk te lezen is. En toon een foto waarin zowel het knooppunt als de omgeving te zien is. Vertel iets over de omgeving of over je reis.
.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Cycling Routes
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.