69 - Huissen - NL - Fietsroutenetwerk Stadsregio Arnhem Nijmegen
Fietsknooppunt "Het Zand" op de kruising Stadswal - Karstraat - Polseweg - Gochsestraat te Huissen.
Location: Gelderland, Netherlands

Het Zand is van oudsher een belangrijk tuinbouwgebied dat voornamelijk bekend stond om haar tabaks- en druiventeelt. In de loop der jaren is deze teelt vervangen door groente- en bloementeelt. Door de oprukkende woningbouw, de modernisering en de daarmee samenhangende schaalvergroting in de (glas)tuinbouw zijn de meeste tuinbouwbedrijven op het Zand te klein geworden. Diverse tuinders zijn daarom op de oorspronkelijke locatie gestopt, andere zijn opnieuw begonnen in een modem glastuinbouwbedrijf op Bergerden.

Huissen kent vele merkante gebouwen zoals de Gildenkapel in de Rooms-Katholieke Kerk in Huissen-Stad. In de Gildenkapel staat een molensteen centraal die dienst doet als altaar. De steen is afkomstig van de oude torenmolen die werd gesloopt in 1929. De Gildenkapel is alleen te bezoeken als er erediensten werden gehouden. Hof van Hessen in de Vierakkerstraat 39 dateert uit 1641 en is sinds 1995 in gebruik als stadsmuseum. Het bevat een algemene collectie over de geschiedenis van Huissen en er zijn periodiek wisselende tentoonstellingen over specifieke onderwerpen uit de Huissense historie. Het Dominicenenklooster aan de Stadsdam is gebouwd rond 1858 en uitgebreid in 1879 naar een ontwerp van de beroemde architect Pierre Cuypers. Naast de ingang zijn de beelden van de heilige Dominicus en Thomas geplaatst. In de kerk bevinden zich veertien gebrandschilderde ramen, die de vijftien geheimen van de rozenkrans voorstellen. De Langestraat bevat nog vele historische gebouwen. Zo kunt u op nummer 29 een herenhuis van rond 1900 zien en op nr. 35 een patriciërshuis van eind achttiende eeuw met links ervan het bijbehorende koetshuis. De huizen zijn privébezit en niet te bezoeken. In Huissen staan op verschillende plaatsen karakteristieke kunstwerken. Het centrum van Huissen is gezellig, mede vanwege heer smalle eenrichtingsstraten met een veelzijdig winkelaanbod en diverse eet- en drinkgelegenheden.
Node Number: 69

Reachable Nodes: