Janovice u Rymarova - North Moravia, Czech Republic
Janovice u Rymarova Chateau
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

The Žerotín chateau was built in the 1520’s, during the Renaissance period. It was given its current Baroque appearance in the mid-17th century. In the first half of the 18th century, the chateau came under the ownership of the Harrach family, who not only expanded it, but also had a chateau park called “The Northern Arboretum” made.

=========================================================

Renesancní zámek Janovice se nachází v Rýmarove - místní cásti Janovice. Pro verejnost se zámek otevrel až roku 2012.
Puvodní pozdne gotickou tvrz postavil v letech 1520 až 1530 zástavní pán Petr ze Žerotína. Do dedicného držení Královské panství zakoupil roku 1583 vzdelaný štýrský šlechtic Ferdinand Hoffmann z Grünbüchlu, president dvorské komory, dvoran, osobní prítel Rudolfa II. a bratranec posledních Rožmberku Viléma a Petra Voka. Pocínaje rokem 1586 zacaly stavební práce a tvrz se zmenila na príjemný renesancní zámek.

Po období dietrichštejském prešlo panství roku 1721 snatkem ovdovelé Marie Arnoštky z Gallasu do vlastnictví jilemnických hrabat Harrachu a zámek se stal vedlejším sídlem ceského rodu. Ferdinand Bonaventura provedl ve 40. letech 18. století zásadní prestavbu zámku s pomocí významného stavitele Gottfrieda Weissera v pozdne barokním slohu. Již v 60. letech je ale zámek opet prestavován, tentokrát v klasicistním stylu, Isidorem Gannevalem. Dnešní tvár získal zámek v letech 1827 až 1850. V 19. a ve 20. století probehly vnitrní úpravy a poslední vnejší úpravy pochází z roku 1901.
Accessibility: Partial access

Condition: Partly ruined