Marian Column - Javornik, Czech Republic
Marian Column - Javornik
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Popis objektu:
Volne na námestí stojící sloup ze slezské žuly a skulptura z kladského pískovce: výška celkem asi 6 m. Horní cást tvorí skulptura Panny Marie Immaculaty v tradicním ikonografickém pojetí: došlapuje v kontrapostu pravé nohy na pulmesíc, který spocívá na zemekouli obtocené hadem, na levé ruce nese Ježíška, v pravé drží u pasu žezlo, kolem hlavy má kovovou svatozár posetou hvezdami. Mariánský sloup byl postaven na památku obetí morové epidemie, která postihla Javorník v roce 1713. Postaven byl za faráre Godfrieda Josefa Lorenze a financován (zrejme hlavne) radním a perníkárem Augustinem Benediktem Hauckem. Skulpturu Panny Marie delal pravdepodobne nekterý z tehdy cetných socharu usazených v meste Kladsku, o cemž svedcí i použitý kladský pískovec.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column