Erb radu augustinianu-kanovniku - Laskov, Czech Republic
Erb radu augustinianu-kanovniku (CRV) pred zámkem Laskov.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Rád augustiniánu, strucne augustiniáni je oznacení pro reholní spolecenství, které vzniklo spojením nekolika poustevnických skupin, rídících se reholí sv. Augustina (visit link) .

V Ceské republice v soucasnosti pusobí Obutí augustiniáni (konventy v Praze a na Starém Brne) a Augustiniáni kanovníci (CRV) ve farnosti Brno-Turany.
Rád reholních kanovníku sv. Augustina (CRV) vznikl ve 4. století. Sv. Eusebius a sv. Augustin sjednotili duchovní službu kleriku s reholním životem. Když byl sv. Augustin povolán na biskupský stolec v Hippo, rozhodl se ve svém sídle shromáždit kleriky do kláštera. Predepsal jim kánony (pravidla): zreknutí se veškerého osobního majetku, cistotu mravu, pokornou poslušnost a krestanskou lásku. Lateránská synoda v r. 1059 a papež Rehor VII. schválil reholní život kanovníku . Jsou zakládány opatství a proboštství, kterým je sverena služba ve farnostech. Pro pocestné, nemocné a postižené jsou zakládány domovy a špitály. Rád augustiniánu se rozširuje do Francie, Rakouska, Švýcarska a Holandska. Teprve v r. 1387 dochází k tomu, že se klerici augustiniáni zasvecují Bohu vecnými sliby. První kanovníci prišli do Cech r. 1333 a pražský biskup Jan IV. z Dražic je uvedl do Roudnice. Karel IV. založil klášter augustiniánu v Praze na Karlove. Arcibiskup Arnošt z Pardubic založil kláštery v Jaromeri, Kladsku, Rokycanech, Sadské a v Treboni. Dále byly založeny kláštery v Lanškroune, Šternberku, Fulneku a v Prostejove. V r. 1951 byly kláštery násilne zrušeny. K obnovení rádu augustiniánu došlo až v cervenci r. 1990.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Ecclesiastical (prelates and their seats)