Erb biskupa F. G. Schaffgotsche - Jansky vrch, Czech Republic
Erb biskupa Filipa Gottharda Schaffgotsche na zámku Jansky vrch.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Filip Gotthard Schaffgotsch (3. cervence 1715, Slezské Teplice – 5. ledna 1795, zámek Jánský Vrch v Javorníku) byl rímskokatolický knez a biskup vratislavský, který se proslul svojí podporou hudby v 18. století.

Biskup Schaffgotsch se usídlil na zámku Jánský Vrch v Javorníku, který se díky nemu stal hospodárským a kulturním centrem celého kraje. Na zámku založil biskupskou kapelu a zrídil pro ni kruhový hudební sál, pusobil a tvoril tam slavný skladatel Karl Ditters von Dittersdorf i jiní skvelí hudebníci. Biskup ovšem zanedbával hospodárskou správu svých statku, takže mu v roce 1785 císar Josef II. zabavil jeho statky a dosadil do Javorníku nucenou správu, která skoncila až roku 1790. Biskup Schaffgotsch krátce na to zemrel a byl pochován v rodinné hrobce ve Slezských Teplicích.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Ecclesiastical (prelates and their seats)