No. 2105, Zamek Svetla nad Sazavou, CZ
Svetla nad Sazavou Chateau
Location: Kraj Vysočina, Czechia

EN
The Svetlá Chateau was built in Middle Ages by Stephen from Sternberg. He built gothic stronghold with ditches.

One of the most important family in Svetlá´s manor were Trcka from Lípa. They rebuilt former stronghold on hunting castle in renaissance style. Trcka from Lípa lived in Svetlá to the year 1636, when they lost their property.
On the Svetlá ´s manor lived a lot of next owners: Jan Bartolomej from Vernier, Czernin, Kolovrat-Krakowsky or František Josef Zichy.
Last noble family was Salm- Reifferscheidt, which invited architect Svatoš from Wien. In this time there was built local orangery, which perseid to this day.

CZ
Historie svetelského zámku sahá až do stredoveku, kdy Štepán ze Šternberka nechal roku 1393 vystavet na levém brehu reky Sázavy gotickou tvrz chránenou príkopy.
V roce 1429 pripadlo svetelské panství rodu Trcku z Lípy a roku 1567 nechal Burian III. Trcka z Lípy prestavet stávající tvrz na lovecký zámek a to již v renesancním stylu. Trckové tu sídlili až do roku 1636, kdy byl jejich majetek zkonfiskován a pripadl královské komore.
Po tricetileté válce se zde vystrídalo nekolik majitelu. Duležitým byl od roku 1668 Jan Bartolomej z Vernieru, nebot svetelský zámek rozšíril o dnešní východní krídlo.
V roce 1722 se stal zámek majetkem rodu Cernínu. František Antonín Cernín pokracoval v dalších úpravách zámku v duchu baroka. Východní krídlo bylo obohaceno o socharskou výzdobu, arkády v prvním patre a rodové erby. Stavební úpravou prošel i zámecký park.
Další prestavba probehla v letech 1774-1775, kdy na zámku pusobil rod Kolovratu Krakovských. V roce 1809 prestal zámek sloužit svému puvodnímu úcelu, a na nejaký cas se promenil ve vojenskou nemocnici.
Novým majitelem zámku se stal v roce 1817 hrabe František Josef Zichy, který uzavrel zámecké nádvorí a provedl stavební úpravy v empírovém stylu. Rytírský sál a ostatní místnosti v prvním patre nechal vyzdobit štuky.
V roce 1821 prešel zámek do majetku rodu Salm-Reifferscheidtu. Ti si v roce 1869 prizvali k prestavbe svého sídla vídenského architekta Svatoše, jehož úkolem bylo upravit zámek s ohledem na puvodní umelecké slohy. Pouze k západnímu krídlu pristavel v novorenesancním slohu vežicku, balkon nad hlavním vstupem a na nádvorí uzavrel arkády radou oken.

Svatošovou prestavbou tehdy zámek získal svou dnešní podobu. Vznikla jednopatrová historizující budova o ctyrech krídlech, která uzavírají obdélné nádvorí s kašnou. Na stavbe jsou jasné renesancní, barokní, empírové a novorenesancní prvky.
Opening Times:
červen - září: út - ne: 10 - 17 hod. květen a říjen: so, ne: 10 - 17 hod. út - pá: na objednávku listopad - duben: po-ne: na objednávku

Rating: