Chotebor, Czech Republic
Old Town Hall - Chotebor
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Historicky nejzajímavejším domem na námestí je stará mestská radnice, která se nachází na jeho východní strane. Z pametní desky umístené na jejím prucelí se dozvíme o historii domu. Ten se pripomíná již v 16. století a jeho puvodním majitelem byl Jirík Urban. V historii mesta se proto setkáváme s jeho oznacením jako dum Urbanovský.
Pozdeji se objekt dostal do vlastnictví Trcku z Lípy. V roce 1633 ho hrabe Jan Rudolf Trcka z Lípy daroval mestu a dum se stal mestskou radnicí. V dome také býval obecní hostinec, mestská váha a stánky pekaru. Po požáru v roce 1832 dum prišel o podloubí a v roce 1863 byl prestaven, pricemž tak získal svuj typický prvek - vež s hodinami. V letech 1850 - 1926 užíval budovu okresní soud. V roce 1926 sem presídlil obecní úrad.
V soucasné dobe sídlí v budove základní umelecká škola a nacházejí se zde reprezentacní prostory mesta.
Name: Old Town Hall - Chotebor

náměstí T. G. Masaryka 322