Studanka Koretínka - Olšany, Czech Republic
CS: studanka Koretínka // EN: Natural Spring Koretínka
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Studánka Koretínka je pravdepodobne nejznámejší studánkou z okolí Olšan. Nachází se vedle cesty k rozcestí U Dvou modrínu, približne 400m severozápadním smerem od vodní nádrže v Olšanech. Koretinka je oznacena ukazatelem, doplnena lavickou a cedulí s básní a výsledky rozboru vody. Pitná voda ve studánce splnuje normy i pro kojence. Studánka je dobre viditelná z cesty.
Na mapách KCT se mužete setkat s chybným názvem Kopretinka.
Doplnení zaslal Pavel Kodýtek. Studánka vetšinou neprestává téct alespon slabým proudem ani v obdobích sucha. Na míste kvalitního a vydatného pramene byla v roce 1986 vybudována místními obyvateli studánka. Nazvána byla podle oznacení místa, kde se nachází - V Korytine. V dobách nedostatku vody byla využívána jako zdroj pitné vody. Její kvalitu potvrzuje souvislá rada laboratorních rozboru vody. V roce 1992 byla studánka upravena.
Cervenec 2014 - vydatný pramen dobré vody. V okolí zaujme stul s lavicemi a hlavne originální stolek vyrobený z jednoho kusu kamene, pred ním lavicka. Krásné a upravené místo, je videt, že se nekdo stará a to velice dobre. Okolo vodní nádrže vede zelená turistická znacka a také Studánková naucná stezka. Studánka se nachází na této trase, hned vedle cesty.

EN:
Koretinka Natural Spring is probably the most famous fountain from around Olšan. Located next to the road fork to the Two larch, about 400 meters northwest of the dam in Olsany. Koretinka is signposted, and signs accompanied by a bench with a poem and results of analyzes of water. Drinking water in the well meets the standards for infants. Fountain is clearly visible from the road.
On maps KCT, you may encounter incorrect name kopretinka.
Complementing sent Paul Kodýtek. Spring usually keeps flowing at least a mild shock, even in times of drought. On-site quality and abundant spring was built in 1986 by local residents fountain. They were called by the name of the place where they are - in Korytine. In times of scarcity of water was used as a source of drinking water. Its quality is confirmed by a continuous series of laboratory analyzes of water. In 1992 the fountain adjusted.
July 2014 - an abundant spring of good water. Around interesting table with benches and above the original table made from a single piece of stone bench in front of him. Beautiful and tidy place, it can see that someone cares and that very well. Around the water reservoir leads green tourist and Studánková trail. Fountain is located on this route, next to the road.

Source/Zdroj: (visit link)
Public or Private Land?: Public