Firehouse - Habrovany, Czech Republic
CS: Hasicska zbrojnice v obci Habrovany // EN: Firehouse in Habrovany
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Dobrovolný hasicský sbor vznikl v obci roku 1897. Prvním predsedou se stal Antonín Kabálek, nácelníkem Josef Vejchoda. První stríkacku venoval sboru Julius rytír Gomperz. Druhou stríkacku si sbor koupil roku 1908, další 1922. Za první republiky mimo jiné hráli clenové také divadlo.

V dobe socialismu patrili požárníci mezi nejaktivnejší organizace na vsi. Na stavbách v akci „Z“ odpracovali rocne tisíce hodin. Porádali pravidelne požární plesy, ostatky, detské karnevaly, sportovní detská odpoledne v areálu „Pod lipami“, který svépomocí vybudovali, letní noci, tanecní zábavy a zájezdy. To vše mimo své hlavní poslání-požární ochranu, jako údržbu techniky, požárního vozidla Tatra 805, požární zbrojnice, vodních zdroju a provádení pravidelných protipožárních prohlídek. Sbor se úcastnil záchranných akcí pri záplavách na Slovensku a záchrane osob v jeskyních Moravského Krasu. Bohatou cinnost doplnovala námetová cvicení a úcast na hasicských soutežích. V techto letech patrili mezi nejaktivnejší Slavotínek Kvetoslav st., Pavlon Karel, Bezdek František, Vojtek Miloš, Kostelka Miloš, Kostelka Tomáš st., ing. Kostelka Tomáš ml., Skrivánek Víteslav, Jandl Bretislav a další.

Po roku 1989 zejména pro vysoký vekový prumer clenu sboru se cinnost soustredila predevším na pomoc pri porádání kulturních akcí obecním úradem. Oslavu 100. výrocí založení Sboru dobrovolných hasicu v Habrovanech prekazilo pocasí, které vyvrcholilo záplavami na Morave. V roce 2004 bylo vozidlo Tatra 805 prodáno do muzea Tatra Koprivnice jako veterán.

Oslavu 110.výrocí 1.cervence 2007 provázelo pocasí slunecné a teplé, navíc za velké podpory okolních sboru. Dále v roce 2007 bylo navázáno na tradici ostatku po dlouhé šestileté pauze.

V soucasné dobe je v organizaci 57 clenu, z toho jedenáct žen. Starostou SDH Habrovany je ing. Kostelka Tomáš, místostarostou Becicka Jan, jednatelem Kadanka Ladislav a velitelem Slavotínek Zdenek. V požární zbrojnici je prípojný vlek s motorovou stríkackou PS 8 z roku 1962, AVIA A31 s požární stríkackou PS 12 z roku 1976, která slouží k preprave požární techniky a posádky.

EN:
Voluntary fire brigade was founded in the town in 1897. The first chairman was Antonín kabalek, Chief Joseph Vejchoda. The first syringe devoted knight corps Julius Gomperz. The second syringe choir bought in 1908, the other 1922. During the First Republic, among others, members also played theater.

At the time of socialism firefighters were among the most active organizations in the village. On construction sites in Action "Z" worked every year thousands of hours. Regularly organized fire balls, bones, children's carnival, children's sports afternoon in the area "Unter den Linden", which built yourself, summer night, dancing and tours. All this outside its core mission-fire protection, such as maintenance equipment, fire vehicles Tatra 805, firehouse, water resources and regular fire inspections. The choir participated in rescue operations during floods in Slovak and rescue in the caves of the Moravian Karst. Rich activities complement Topical exercises and participation in firefighting competitions. In those years were among the most active Slavotínek Kvetoslav st., Pavlon Charles, Bezdek Francis, Vojtek Milos, Milos Kostelka, Kostelka Thomas st., Ing. Kostelka Thomas jr., Skrivanek Víteslav, Jandl Bretislav and more.

After 1989, especially for the high average age of the members of the choir's activities focused primarily on assistance in organizing cultural events local authority. Celebration of the 100th anniversary of the volunteer firemen in Habrovany spoiled by the weather, which culminated floods in Moravia. In 2004 the car was sold to 805 Tatra Museum Tatra veteran.

Celebration 110.výrocí 1 July 2007 accompanied by sunny and warm weather, extra large support for neighboring churches. Furthermore, in 2007, it continued the tradition of the remains after a long six-year absence.

Currently organization 57 members, of which eleven women. Mayor SDH is Habrovany ing. Kostelka Thomas, deputy mayor Jan Becicka, executive and commander Ladislav Kadanka Slavotínek Zdenek. The firehouse is a lift connecting the motor syringe PS 8, 1962, with AVIA A31 fire syringe PS 12 in 1976, which is used to transport fire crews and equipment.

Source/Zdroj: (visit link)
Paid or Volunteer: Volunteer