Erb rodu Pruskovskych z Pruskova - Stare Hrady, Czech Republic
Erb rodu Pruskovskych z Pruskova nad hlavním vchodem do areálu hradu a zámku Staré Hrady.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Pruskovští z Pruskova byl starý slezsko-polský rod uvádený v Cechách poprvé r. 1560, jehož moravská vetev byla povýšena do hrabecího stavu v druhé puli 17. století. Patril jim mimo jiné zámek a mesto Hradec u Opavy.

Kolébkou rodu Pruskovských z Pruskova byl Pruskov, mestecko jihozápadne od hornoslezského Opole v dnešním Polsku. Jejich predkové v této krajine žili již koncem 13. a ve 14. století, kdy v pramenech vystupují ve službách opolských knížat z rodu Piastu. Jedním z nich byl Belda Pruskovský, kanclér opolského knížete Boleslava II., jenž mu v roce 1336 v odmenu za verné služby potvrdil držbu Pruskova. Ten se stal jádrem rodového majetku, který byl v prubehu doby rozširován.

Jirí Pruskovský z Pruskova získal Staré Hrady patrne v roce 1571 od svého tchána Kryštofa Popela z Lobkovic, pána na Bíline a Kosti, jehož dceru Voršilu mel za manželku. Lobkovic nemel ovšem Staré Hrady dlouho, nebot je koupil teprve v roce 1567 od Rašínu z Riesenburka.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family