Otaslavice - South Moravia, Czech Republic
The ruins of Otaslavice Castle.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

The castle was divided in the 13th and 14th century into an upper and lower part. Remains of the tower of the lower castle, which is often referred to as the "Dungeon", remain preserved.

=========================================================

Hrad Otaslavice
Památkove chránená zrícenina gotické veže z roku 1424, zbytek puvodního dolního hradu, je lidove nazývána Hladomorna. Z doby založení horního hradu má svuj puvod také kostel sv. Michala, postavený farárem Janem v roce 1330. Oba hrady v prubehu let zanikly.

Hrad asi založili Mikuláš, Vilém a Prešek synové Benedy z Dubicka, kterí se po Otaslavicích (není však zcela jisté zda jde o tyto Otaslavice...) píší v letech 1279-1287. Pocátkem 14. století byl hrad v držení pánu z Medlova a Perštejna. Hrad byl dobyt bud roku 1423 hustity (vedenými Borkem z Miletína) anebo 1424 vévodou Albrechtem a zrejme již nebyl opraven a obnoven. Horní hrad (který zcela zanikl v novodobé zástavbe) zrejme vznikl kolem roku 1330, v roce 1492 se již uvádí jako pustý. Predpokládá se, že ke znicení došlo soucasne s dolním hradem.
Accessibility: Full access

Condition: Partly ruined