No. 1711, Mesto Frystak, CZ
Frystak Town and Ignac Stuchly.
Location: Zlínský kraj, Czechia

EN
Fryšták is a town in Zlín Region of Czech Republic. Between the cities Zlín and Holešov.

Ignac Stuchly
Ignác Stuchlý was born in Silesian Boleslaw on December 14th, 1869. In September 1981 he started to attend Theological studies by the Dominicans. But then he had to interrupt it. In September 1894 he came to Salesians in Turín, in August 1985 he entered the noviciate house and carried on studying. Later in November 1901 he received the priest ordination.

Source and more information: (visit link)

CZ
První zmínka o existenci Fryštáku pochází z poloviny 14. století z doby panování Karla IV. Lucemburského.

Roku 1841 byl Fryšták zasažen velkým požárem. Po této události bylo celé mesto prestaveno, címž se ztratila puvodní drevená zástavba. Fryšták jako tržní osada se postupne menila ve stredisko remesel a obchodu. Zároven se stal podhradím zemepanského sídla hradu Lukova a tvoril tak spolu se Slušovicemi duležitý operný a ekonomický bod Lukovského panství

V roce 1927 zde vznikl první salesiánský dum v ceských zemích, až do násilného zrušení domu v rámci Akce K v roce 1950 zde sídlilo vedení ceské provincie v cele s Ignácem Stuchlým. Materský dum byl obnoven v roce 1996 jako Dum Ignáce Stuchlého.

Služebník Boží Ignác Stuchlý (známý v pozdejším veku jako Starícek; 14. prosinec 1869, Boleslaw (Slezské vojvodství) – 17. leden 1953, Lukov) byl rímskokatolický knez, spoluzakladatel a první provinciál ceské salesiánské provincie. V soucasné dobe probíhá v Ríme jeho beatifikacní proces.
Rating: