Marian Column - Vizovice, Czech Republic
Marian Column - Vizovice
Location: Zlínský kraj, Czechia

Masarykovu námestí dominuje barokní sloup z roku 1690 se sochou Panny Marie Bolestné na vrcholu. Panna Marie má svatozár s hvezda­ mi a hrud probodnutou mecem. Na pilírích ve spodní cásti stojí sochy ctyr svetcu, zrejme dopl­nené pozdeji: sv. Jan Nepomucký v kanovnickém rouchu s krížem a smeknutým biretem, sv. Václav v dobovém šatu s ležícím lvem u nohou se opírá o štít s orlicí, sv. Florián v odevu rímského vojáka s praporcem a vedrem s vodou, kterou lije na horí­cí dum u nohou, a sv. Prokop v mnišském šate s kapucí, s otevrenou knihou v ruce. Na bocní strane ctyrbokého soldu jsou plastické erby pánu z Vizovic, na jeho prední strane je lucerna. Sokl s pilíri je ukoncen vyloženou profilovanou rímsou. Na soklu jsou nápisy: „Postaveno r. 1690, Obnoveno r. 1905 a Obnoveno 1940.“
Sloup nechal postavit svobodný pán Gollen, sochar není znám. Roku 1781 byl na námestí pred sochou precten shromáždenému lidu tolerancní patent.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column