Vsetin Chateau - North Moravia, Czech Republic
Vsetin Chateau
Location: Zlínský kraj, Czechia

Originally a Gothic stronghold was at the beginning of the 17th century rebuilt into a four-wing Renaissance castle with a 59 m tall tower. The castle was rebuilt in Classicist style in 1833 – 34. After a fire in 1915 it was adapted in pseudo-Renaissance style for the family Thonet.

=========================================================

Zámek je dominantou a nejstarší historickou budovou mesta Vsetín. Renesancní zámek s vnitrním dvorem, vroubeným arkádami, byl postaven v prvním desetiletí 17. stol. (první zmínka je z roku 1610) tehdejšími majiteli panství Lukrécií Nekšovou z Landeka a jejím druhým manželem Albrechtem z Valdštejna. Stojí na základech stredoveké tvrze z první poloviny 15. stol. na vyvýšenine pravého brehu reky Becvy. V roce 1708 zámek vyhorel a zbyly z nej holé zdi. Pozdejšími majiteli - uherskou šlechtou z rodu Illésházy - byla zámecká budova v prubehu 18. stol. nekolikrát prestavována a upravována.
Dnešní klasicistní podobu získal vsetínský zámek v letech 1833-34 za posledního šlechtického majitele Josefa z Wachtleru. V této dobe byl založen také prilehlý zámecký park se vzácnými drevinami. Požár zámku v roce 1915 znicil celou strechu i s veží. Tehdejší majitelé zámku - Thonetové - nechali roku 1924 zámek opravit do puvodní podoby pred požárem. Posledními soukromými vlastníky zámku od roku 1938 byli Marie Batová se synem Tomášem. V únoru 1949 byl zámek prevzat do národní správy. V padesátých letech, díky nerozvážnému umístení nejruznejších státních institucí v budove zámku, došlo ke znacnému poškození zámeckých interiéru. Proto se v letech 1963-74 muselo pristoupit k nákladné generální oprave budovy. Zámek byl verejnosti opet zprístupnen 9.5.1975 a je dnes jedním z významných kulturních a spolecenských center mesta a celé oblasti Vsetínska.
Accessibility: Full access

Condition: Intact