Zeranovice Chateau - South Moravia, Czech Republic
Zeranovice Chateau
Location: Zlínský kraj, Czechia

The Chateau was originally a fortress that was the end of the 16th century. rebuilt into a Renaissance chateau.
The Chateau currently belongs to the municipality Cheznovice and is used as a seat of the Municipal Office, local libraries and post offices.

=========================================================

Zdejší tvrz se výslovne uvádí v roce 1342, kdy se stala vlastnictvím markrabete Karla. Koncem 16. století byla tvrz prebudována v jednoduchý renesancní zámek, jehož majitelé se rychle strídali až do konce 18. století. Tehdy jej získali Seilernové, kterí jej v roce 1852 prebudovali v romanticko-historizující stavbu; v jejich rukou zustal zámek až do 20. let 20. století. Po pozemkové reforme v roce 1924 byl upraven na hospodárské budovy, a v 50. letech jej koupila obec.
Zámek je dnes, dá se ríct, trojkrídlá budova s novogotickými prvky. Vzhledem k tomu, že se zámek skládá z nekolika ruzne velkých a ruzne vysokých cástí, nelze presneji urcit celkovou výšku zámku. Obe veže zámku svírají mezi sebou malé nádvorícko, složené z trí krídel zámku, z nichž prostrední je vlastní budova zámku.
Zámek v soucasné dobe patrí obci Žeranovice a je využíván jako sídlo Obecního úradu, místní knihovny a pošty.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact