MiG-19S - Strelice, Czech Republic
MiG-19S crash - Strelice

17.6.1965 +kpt.Jirí Kubát
Místo události:2km jižne obce Strelice u Brna
Útvar: 7.slp 2.letka Pieštany
Pilot 2.trídy: kpt. Jirí Kubát /33let/

Kpt.Jirí Kubát byl príslušníkem 2.letky 7.slp Pieštany. Pilot s letounem Mig-19S výrobního císla 610881 vzlétl z letište Pieštany a provádel ve vojenském prostoru Orechov u Brna cvicné ztece na postavení protiletadlového kanonu. Úkol provádel bez potíží. Poslední nálet vybral, na výšce 200m provedl zatácku o 180º a prešel do stoupání smerem na Pieštany. Z dosud neobjasnených prícin se letoun behem 4 sekund zrítil z výšky 1000 metru a jižne obce Strelice u Brna narazil v 07:50 hodin do zeme. O katapultáž se nepokusil. Ze zcela zniceného letounu se nepodarilo zjistit presnou prícinu katastrofy. Vyšetrovací komise dospela k záveru, že nejpravdepodobnejší prícinou havárie byla ztráta prostorové orientace pilota behem stoupání. Vedlo ji k tomu zejména biochemické lékarské vyšetrení podle kterého byl pilot v poslední fázi letu pod silným tlakem psychické záteže. Dobre až výtecne hodnocený pilot 2.trídy s náletem 600 hodin zahynul tesne pred zahájením studia na matematicko-fyzikální fakulte vysoké školy a tajemství posledních okamžiku si odnesl s sebou. Zbytková hodnota letounu byla vycíslena cástkou 942 101,90Kcs. Na míste dopadu letounu nechala rodina pilota krátce po havárii postavit pomnícek.

Protivzdušnou obranu Brna od roku 1961 zajištovala 76. protiletadlová raketová brigáda, vytvorená na základe dosavadní 76. protiletadlové delostrelecké brigády. Protiletadlová raketová technika byla dodávána postupne a po urcitou dobu se na protivzdušné obrane Brna podílely ješte klasické prostredky protiletadlového delostrelectva. Po ukoncení procesu raketizace se ve 2. polovine 60. let brigáda skládala ze ctyr protiletadlových raketových oddílu (1.-4.), vyzbrojených PLRK SA-75M Dvina, a jednoho technického oddílu. K 1.9.1969 byla brigáda prejmenována na protiletadlový raketový pluk, pri zachování stávajícího poctu oddílu. Ke zpetné reorganizaci na brigádu došlo k 1.9.1978, pricemž v této dobe složení svazku doplnily ctyri protiletadlové raketové oddíly (5.-8.) vyzbrojené PLRK S-125 Neva. V roce 1985 probehlo prezbrojení dvou protiletadlových raketových oddílu (2., 3.) na PLRK S-75M Volchov. V roce 1988 byl zrušen jeden protiletadlový raketový oddíl vyzbrojený PLRK SA-75M Dvina. K 1.4.1989 byla brigáda doplnena Protiletadlovou raketovou skupinou S-200 VEGA, dislokovanou v Rosicích u Brna. Skupinu tvorily dva protiletadlové raketové oddíly (9., 10.) vyzbrojené PLRK S-200 a technický oddíl. V roce 1990 byl zrušen další protiletadlový raketový oddíl, vyzbrojený PLRK SA-75 M Dvina.

EN:
6/171965 + kpt.Jirí Kubat
11/26/2011
Event Date: June 17 1965 at 07: 50hod
Event Location: 2 km south of the village Strelice u Brna
Division: 7.slp 2.letka Piestany
Aircraft: MiG-19S v.c.610881 ev.c.0881
Pilot 2nd class: Cpt. George Kubat / 33-year /

Kpt.Jirí Kubat was a member 2.letky 7.slp Piestany. The pilot of the MiG-19S serial number 610 881 took off from the airport of Piestany, conducted in a military area near Brno Orechov practice assault on the status of anti-aircraft gun. A task carried out without difficulty. The last raid picked at an altitude of 200 meters performed 180º turn and went into the climb towards Piestany. For still unexplained reasons the plane crashed within 4 seconds from a height of 1000 meters south of the village Strelice u Brna came at 7:50 pm to the country. The ejection was attempted. From completely destroyed the aircraft was unable to determine the exact cause of the disaster. Commission of Inquiry concluded that the most likely cause of the accident was the loss of spatial orientation of the pilot during the climb. Led her to do particularly biochemical medical examination according to which the pilot was in the final phase of flight under strong pressure from psychological burden. Good to excellent rated pilot 2nd class 600 hours of airtime died just before the start of study at the Faculty of Mathematics and Physics colleges and secrets last moments he took with him. The residual value of the aircraft was estimated sum of 942 101,90Kcs. On the site of the impact of aircraft pilots left the family shortly after the accident to build a memorial.

Air defense Brno since 1961, secured 76th Missile Brigade, formed on the basis of the existing 76 anti-aircraft artillery brigade. Missile technology was shipped gradually and over a period of time in the air defense of Brno contributed more conventional means of anti-aircraft artillery. After the process raketizace in the second half of the 60s brigade consisted of four anti-aircraft missile divisions (1 to 4), armed PLRK SA-75M Dvina, and one technical section. 09/01/1969 The brigade was renamed the anti-aircraft missile regiment, while maintaining the existing number of partitions. To return to the reorganization of the brigade was September 1, 1978, at which time the composition of the bundle to complement the four anti-aircraft missile sections (5 to 8) PLRK armed with S-125 Neva. In 1985 was overkill two anti-aircraft missile sections (2, 3) to PLRK S-75M Volkhov. In 1988 it was abolished, one armed with anti-aircraft missile section PLRK SA-75M Dvina. 01/04/1989 The brigade was accompanied by a group of anti-aircraft missile S-200 VEGA, dislocated in Rosice u Brna. The group consisted of two anti-aircraft missile sections (9, 10) PLRK armed with S-200 and the technical section. In 1990 he canceled another anti-aircraft missile section, SA PLRK armed with M-75 Dvina.

Source/Zdroj: (visit link)

Aircraft Model: MiG-19S