Kostel Nejsvetejší Trojice - Strelice, Czech Republic
CS: Kostel Nejsvetejší Trojice // EN: Holy Trinity Church
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Stredoveký puvod kostela dosvedcují dve zazdené gotické klenby v jižní zdi kostela pod úrovní dnešních oken. Tyto byly objeveny pri oprave pod omítkou v roce 1966 a byly zaznamenány kronikárem. Starší cást chrámové lode má krížovou klenbu. Hlavní vež stávala dríve na pravé strane hlavní lodi smerem ke kartuziánské rezidenci. Vež byla však zborena, nebot hrozilo její sesunutí. V severní stene je videt základní kámen s letopoctem 1766. Je to místo, odkud byl kostel rozšíren západním smerem, byla dostavena kaple s hrobkou, kruchta, chrámová predsín a nová vež o výšce 32,70 m.

Kríž s bání na vež umístili 6.9.1766. V báni jsou uloženy doklady i z roku 1696 a hovorí o oprave kostela. Za zmínku stojí, že oba obrazy na dvoudílném oltári byly zavešeny dríve v obráceném postavení - nahore Nejsvetejší Trojice a dole P. Marie s Ježíškem. Dríve byl kolem kostela hrbitov, ale ten byl zrušen.

Do dnešní podoby byl upraven kostel v roce 1932 jak to dokazuje základní kámen nové prístavby. Do nej byly uloženy písemnosti a další. Cást kostela byla zbourána a rozšírena do dnešní podoby s dokoncením opravy veže v roce 1934. Uvnitr kostela mužeme videt barokní oltár z druhé poloviny 18. století, který je pojetím blízký práci rezbáre Ondreje Schweigla. Oltární obraz pochází od malíre Josefa Sterna. Postranní oltáre sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého daroval kostelu kartuziánský klášter po dokoncení prestavby v roce 1766. Ješte starší jsou však obrazy sv. Norberta, sv. Dominika a Huga. Tyto obrazy jsou zavešeny v lunetách severní zdi staré chrámové lodi a spolu s obrazem P. Marie s Ježíškem na oltári a dreveným krížem v chrámové predsíni pravdepodobne pochází ze zrušeného kláštera ci jeho rezidence Ve dvore. U jižní steny stojí pískovcová krtitelnice ve tvaru osmibokého kalicha, která je pripomínána v matrikách v roce 1685. Dále zde nalezneme barokní mramorové sanktuarium s kovanými dvírky.

U severní steny kaple z roku 1766, kazatelna a dále pak mincovník. Za zmínku též stojí vyrezávaná madona, kterou daroval rezbár Rehor Kotrba (posvecena 25.5.1941) a pískovcové náhrobní desky faráru Tomáše Navrátila (1785) a Kryštofa Hrbácka (1810) umístené na vnejších zdech kostela. Zajímavostí jsou vitráže v oknech. Ctyri ve starší cásti kostela a dále vedle hlavního oltáre z roku 1947, která po frontových událostech nahradila puvodní z roku 1932. Nad hlavním vstupem do kostela je vitráž, kterou daroval p. Kazda.

Dále jsou vitráže na jižní strane na galerii a v prízemí, dále na severní strane na galerii a v prízemí. Další zajímavostí je socha P. Marie, se kterou chodívali strelictí poutníci na Vranov ci starý ornát z roku 1863 - zhotovený na oslavu 1000 let príchodu moravských verozvestu na Moravu. V dnešní dobe je kostel vybaven elektrickým vytápením a elektronicky zabezpecen proti nezvaným hostum.

EN:
The medieval origins of the church walled witnessed by two Gothic arches on the south wall of the church under the level of today's windows. These were discovered during repairs under plaster in 1966 and were recorded by the chronicler. The older part of the nave has a cross vault. The main tower formerly stood on the right side of the main aisle toward the Cartesian residence. The tower was demolished, however, because the risk of its slipping. The north wall is visible foundation stone with the year 1766. It is a place where the church was extended westwards, was completed with the crypt chapel, choir, narthex and a new tower with a height of 32.70 meters.

Cross with a cupola on a tower placed 06/09/1766. The dome is stored documents from 1696 and talks about repairing the church. It is worth mentioning that both images on the two-part altar were suspended earlier in the reverse position - at the top and bottom of the Trinity Virgin Mary with Jesus. Previously, it was around the church cemetery, but it was canceled.

In its present form the church was modified in 1932 as it proves the cornerstone of the new extension. In it were stored documents and more. Part of the church was demolished and extended in its present form with the completion of the repair of the tower in 1934. Inside the church we can see the Baroque altar from the second half of the 18th century, which is a concept akin to the work of sculptor Andrew Schweigl. Altarpiece comes from the painter Josef Stern. The side altar of St. Wenceslas and St. John Nepomucene Church donated the Carthusian monastery after completing the reconstruction in 1766. Even older are not paintings Vol. Norbert, Vol. Dominic and Hugo. These paintings are hung in the lunettes north wall of the old nave and along with the image of Virgin Mary with Jesus on the altar and wooden cross in the church vestibule probably comes from the abandoned monastery or his residence in the yard. In the south wall stands a sandstone baptismal font in the shape of an octagonal chalice, which is commemorated in the registers in 1685. You'll also find a baroque marble sanctuary with wrought-iron door.

In the north wall of the chapel from 1766, the pulpit, and then the coin. Is also worth mentioning carved Madonna donated by sculptor Gregory Kotrba (sanctified May 25, 1941) and sandstone tombstones pastors Tomas Navratil (1785) and Christopher Hrbácka (1810) located on the outer walls of the church. Interesting are the stained glass windows. Four in the older part of the church and beside the main altar in 1947, after which front-line events to replace the original from 1932. Above the main entrance to the church's stained glass, donated p. Kazda.

There are also stained glass windows on the south side of the gallery on the ground floor, also on the north side of the gallery on the ground floor. Another attraction is the statue of the Virgin Mary, which used to go strelictí pilgrims to Vranov or old chasuble from 1863 - made to celebrate 1000 years of the arrival of the Moravian missionaries to Moravia. Today the church is equipped with electric heating and electronically secured against intruders.

Source/Zdroj: (visit link)
Building Materials: Stone