Villa Löw-Beer - Brno, Czech Republic
Villa Löw-Beer
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Vila Löw-Beer je secesní vila v Brne-Cerných Polích postavená v letech 1903 až 1904 podle návrhu architekta Alexandera von Neumanna pro prumyslníka Moritze Fuhrmanna. Vilu obývala v letech 1913 až 1939 rodina Alfreda a Marianny Löw-Beerových, rodicu Grety Tugendhat.

Vilu si nechal v roce 1903 postavit továrník Moritz Fuhrmann (1850–1910). Podle obecního vestníku pro zemské hlavní mesto Brno byly v jednopatrové vile ctyri byty celkem se 14 pokoji a 7 kabinety, 3 kuchynemi, 2 koupelnami a 6 záchody. Krajní osy ulicního prucelí budovy predstupují ve výrazných rizalitech. V pravé ose je hlavní vstup do chodby (prujezdu). Ta doplnuje trítraktovou dispozici, jejíž jádro tvorí centrální hala s horním prosvetlením. Clenitejšímu zahradnímu prucelí je predloženo schodište s terasou. Ulicní i zahradní prucelí jsou vyzdobena secesním vegetabilním štukovým dekorem a ve spodní partii pásovou rustikou. Podobný dekor je užit i na stenách a stropech v interiérech vcetne truhlárských konstrukcí. Secesní rostlinné motivy jsou také na keramické dlažbe a litinovém zábradlí schodište. Autorem projektu byl pravdepodobne vídenský architekt Alexander Neumann (1861-1947). Po Fuhrmannove smrti prodali v srpnu 1913 jeho dedicové vilu za 290 tisíc korun textilnímu podnikateli Alfredu Löw-Beerovi (1872-1939). Nový majitel nechal ve 30. letech dum cástecne stavebne upravit (predevším prostor centrální schodištové haly). Autorem úprav byl vídenský architekt Rudolf Baumfeld (1903-1988). V roce 1940 zabavili vilu Nemci pro potreby tajné státní policie (gestapa). Po roce 1945 byl objekt znárodnen a v roce 1954 se stal majetkem ceskoslovenského státu. V letech 1962-2012 zde sídlil Domov mládeže. Od roku 2001 je v majetku Jihomoravského kraje a ve správe Muzea Brnenska, príspevkové organizace. Soucástí areálu vily je i celnice-zahradní domek (utilitární stavba, která v minulosti sloužila jako konírna, garáž ci obydlí správce vily).

Na konci listopadu 2014 byly vila i celnice zkolaudovány. V 2. pololetí roku 2015 bude ve vile nainstalována muzejní expozice s názvem „Svet brnenské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat“. Pripravovaná expozice predstaví kapitoly z dejin architektury a životního stylu meštanstva v Brne v období od 2. poloviny 19. století až do pocátku 20. století. Otevrení vily s expozicí pro verejnost je plánováno na konec roku 2015.

EN:
Villa Löw-Beer is an Art Nouveau villa in Brno-Cerna Pole built between 1903-1904 by the architect Alexander von Neumann for the industrialist Moritz Fuhrmann. Villa occupied between 1913 and 1939, the family of Alfred and Marianne Löw-Beer, parents Grete Tugendhat.

The villa had left in 1903 to build a factory Moritz Fuhrmann (1850 to 1910). According to the Municipal Journal for the provincial capital of Brno were one-story villa with four apartments total of 14 rooms and 7 cabinets, 3 kitchens, 2 bathrooms and 6 toilets. Extreme axis of the street facade of the building comes forward bold projection. The right axis is the main entrance to the corridor (passage). It adds trítraktovou available, the core of which consists of a central hall with the upper illumination. Clenitejšímu the garden facade is presented staircase with a terrace. Street and garden facades are decorated with Art Nouveau vegetal stucco decoration and in the lower part rustic band. A similar decoration is used on walls and ceilings in interiors, including carpentry structures. Art Nouveau floral motifs are also ceramic tiles and cast iron stair railing. The author of the project was probably the Viennese architect Alexander Neumann (1861 to 1947). After the death of Fuhrmannove sold in August 1913 his heirs villa for 290,000 crowns textile entrepreneur Alfred Löw-Beer (1872-1939). The new owner ordered in the 30th house partially structurally adjust (especially space central staircase hall). The author of the modifications was Viennese architect Rudolf Baumfeld (1903-1988). In 1940 the Germans confiscated the villa for the needs of the Secret State Police (Gestapo). After 1945 the building was nationalized and in 1954 it became the property of the Czechoslovak state. In the years 1962-2012 lived here Youth Home. Since 2001 it is owned by the South Moravian Region and managed by the Brno Regional Museum, contributory organization. The grounds of the villa is also customs-garden house (utilitarian building that once served as stables, garage and dwelling villa manager).

In late November 2014, the villa and customs approved for use. In the 2nd half of 2015 will be installed in the villa museum exhibition entitled "The World in Brno bourgeoisie between Löw-Beer and Tugendhat." The upcoming exhibition will introduce chapters from the history of architecture and lifestyle of the bourgeoisie in Brno in the period from the second half of the 19th century to the early 20th century. Opening a villa with exposure to the public is planned for the end of 2015.

Source/Zdroj: (visit link)
Style: Art Nouveau